sistem

Vprašanja na tosemjaz.net.
1849474622

sistem

ObjavaNapisal 1849474622 » 06 Apr 2018 18:33

Pozdravljeni!
Nevem točno kako naj začnem...
Kaj je pravzaprav pomen šolanja? Pč: Nardiš OŠ, srednjo šolo, verjetno še faks, u glavnem, se izobraziš. Potem se zaposliš in delaš za državo. Že res, da v večini primerov izbereš izobrazbo po svoji želji in če maš srečo dobiš tud tako službo. Ampak, ko vse to malo podrobneje pogledam, v tem ne vidim svobode. Zdi se mi, da ti v šoli vcepijo neka prepričanja...
Učiteljica za slovenščino nam je razlagala, da je bila na enem predavanju, kjet so opisovali delovne zveske za slovenščino. Zastavila jim je tako uprašanje: "A se sam men zdi, al je v tem zvesku pov nalog takih, da otroke sam poneumlajo?" Je rekla, da še dons ni dobila odgovora.
Ob tem se resno vpraša kaj stoji za šolskim sistemom.
In ja, vem da tam dobiš določeno znanje, ki ti kasneje koristi. Ampak ogromno tega ne boš v življenju nikoli rabil.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: sistem

Uredništvo » 09 Apr 2018 14:06

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka!

Žal nisi napisala, koliko si stara. No, ne glede na to, razmišljaš tako, kot morda večina mladih. Kje je smisel šolanja oz. izobraževanja? Zakaj se sploh izobražujemo, itd., itd., dokler ne prideš do vprašanja, zakaj sploh živimo, če pa enkrat tako ali tako umremo....
Če takole razmišljamo, res ne bomo prišli daleč.

Človek je družbeno bitje, kar pomeni, da brez družbe ne more preživeti, pa naj se to sliši še tako obrabljeno. Da pa lahko preživimo v družbi, moramo spoštovati neke skupne dogovore, norme, ki nam niso položeni v zibko, ampak se jih moramo preprosto naučiti. Ker pa je družba vedno bolj komplicirana, se daljša tudi čas šolanja (v srednjem veku je otrok pri 7 letih vedel vse, kar je bilo potrebno za preživetje in je s tem znanjem shajal celo življenje). Danes ni več dovolj, da končaš fakukteto, dobiš diplomo in boš uspešen v poklicu. Ne. izobraževati se boš moral celo življenje (permanentno izobraževanje), če boš želel preživeti. Žal, živimo v takšnem času.
Ostaja pa dejstvo, da stvari, ki se jih naučimo v mladosti, predstavljajo temelj našega nadaljnjega izobraževanja.

Ti pa se vprašaj, kaj lahko s svojimi sposbnostmi, nagnjeni in željami prispevaš k boljši družbi. Ker samo, če bo družba boljša, bolj razvita, bo tudi življenje posameznika boljše in kvalitetnejše. To pa si menda želi vsak od nas.
Drži pa tudi to, da so v vsakem sistemu stvari, ki bi jih bilo potrebno pregledati in morda nekatere izločiti. To pa verjetno ni tvoja naloga, mar ne?

Zato ti svetujem, da si nabiraš znanje v kar največji možni meri zdaj, ko so tvoji možgani še zelo prožni in sposobni sprejemati ogromno informacij. Izkoristi to v kar največji meri.

Lepo te pozdravljam in želim vse dobro.
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. politologinja
Mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja