Zaupanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Prestr

Zaupanje

ObjavaNapisal Prestr » 05 Apr 2018 18:01

Zelo tezko se odprem ljudem in jim zaupam. Tezko govorim o sebi in svojem mnenje saj pricakujem da se bodo posmehovali in me imeli za cudno. Se starsema se tezko odprem. Teta zeli oditi z mano na izlet, da bi si bili bolj blizu. Niti s trgovko ali pa voznikom avtobusa, ucitelji v soli, tezko pogovarjam.:(
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zaupanje

Uredništvo » 06 Apr 2018 12:15

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

hvala za tvoje vprašanje. Ljudje se razlikujemo v tem, kako odprti smo, kako hitro navežemo stik, kako lahko izražamo svoja mnenja in podobno. Nekateri s tem nimajo nobenih težav in zdi se, da jim gre v življenju zelo lahko, medtem ko imajo drugi s tem več težav, ob tem občutijo stisko, nemoč, včasih so celo jezni nase. In s tem ni čisto nič narobe, je pa res, da nas to lahko obremenjuje v vsakdanjem življenju in nam gre »na živce«. Zato si lahko pomagamo z različnimi načini, ki spet nekaterim pomagajo, drugim ne, navadno si vsak najde nek svoj način, kako si pomaga oz. olajša vsakdanje situacije.

Na primer nekaterim pomaga, da bližnjim, npr. staršem, in prijateljem povedo, da se težko odprejo, da potrebujejo več časa, nekaterim pomaga tudi, da povedo, da jih je strah, da se nam bodo posmehovali, že samo pogovor pogosto sprosti situacijo. Nekaterim pomaga, da se spomnijo situacij, ko so se jim res posmehovali in potem ugotovijo, da takih situacij v resnici ni bilo, ali pa jih je bilo zelo malo, in pogosto so se posmehovali bežni znanci in ne pravi prijatelji. Spet drugim pomaga, da se skušajo spomniti dobrih situacij, npr. situacij, ko smo se lažje pogovarjali, ali pa se skušajo vedno znova opomniti na svoje dobre lastnosti. Prepričana sem, da jih imaš veliko. Morda se lahko o tem pogovoriš s kakšno prijateljico? Nekaterim pomaga tudi, da počnejo stvari, ki jih imajo radi, stvari v katerih so dobri, s tem si gradijo samozaupanje in potem tudi pogovori lažje stečejo.

To, kako lahko se nekomu odpremo pa se pri posamezniku tekom življenja lahko tudi spreminja. Želim povedati, da imamo vsi kdaj obdobja, ko se težje odpremo in potem spet obdobja, ko nam gre to bolje od rok. Se tudi tebi tako zdi? Pogosto je obdobje odraščanja in mladostništva (npr. konec osnovne šole in srednja šola) tisto, ko nas to še posebej obremenjuje, kasneje v življenju pa gre navadno lažje.

Glede tete pa lahko premisliš, ali si želiš z njo na izlet, lahko ji tudi poveš, da te skrbi, da se težje odpreš in pogovarjaš, ... Glede na to, da te je teta povabila na izlet, predvidevam, da bi te rada bolje spoznala in te bo poslušala. Ali se motim? Menim pa, da ni nič narobe, če na izlet ne greš ali ga prestaviš.

Veliko lepega ti želim.

Lep pozdrav,
dr. Maja Roškar, psihologinja
Dr. Maja Roškar, univ. dipl. psihologinja