Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

Vprašanja na tosemjaz.net.
Vednoresna

Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

ObjavaNapisal Vednoresna » 05 Apr 2018 15:30

Zdravo,
Naslednje leto grem v 1. Letnik. Sem zelo vesela in komaj čakam da zapustim našo šolo, ampak me to postavlja pred veliko ovir. Že od nekdaj imam težave s sprejetostjo in vklučevanjem. S svojimi sovrstniki se ubistvu ne morem pogovarjati o nobeni stvari ki ne vključuje šole. Imam tudi velike težave z zaupanjem do ljudi zaradi slabe preteklosti. 2 leti nazaj sem padla v veliko depresijo in zaradi tega sem zgubila večino prijateljev. Zdaj sem postala druga oseba, prava jaz ampak me občasno še vedno premaga stara jaz. Ljudem ne morem pogledati v oči. Če jim pogledam, me v srcu zaboli, kot da bi mi ga nekdo presekal napol. Zdi se mi, da takrat sogovornik izve vse moje "skrivnosti in slabosti ter mojo preteklost" in tega pač ne zmorem, če se pa že pripravim pa mi misli begajo kar nekam in se zasanjam. Vem da je srednja sola neko novo poglavje, prav zaradi tega, se tako veselim ampak se bojim da ne bom vključena v družbo. Sem bolj mirna in tiha. Večkrat me kdo pokliče tiha miška ali pridna punčka in sem zelo resna. Na obrazu se mi vedno pojavi žalost in utrujenost. Drugače sem zelo pozirivna oseba in me zelo pritegnejo čustva in mnenja drugih ampak potem se nekako nadanem masko in delujem kot zelo nesramna oseba in oseba ki jo briga samo lastno veselje. To seveda ostalim pusti slab vtis in tega se bojim. Zelo težko tudi izrazim čustva saj sem kdaj namesto žalosti, besna. Ne skrbi me le to, tudi ljubezen. Že od nekdaj gledam fante oz. moške ki so kar nekaj let starejši od mene. Na fante svojih let oz. kakšne 3 leta starejše gledam kot neke mulce in mi gredo le na živce. To me večkrat privede do tega da se zaljubljam v ljudi, v katere se nebi smela in posledično ostanem s strtim srcem in ranjenim čustvom. O tem se ne moram pogovorit z nikomur. Veliko lažje zaupam neznancem kot ljudem ki jih bežno poznam. Mogoče na vse to vpliva moj odnos z očetom. Sva v zelo slabem odnosu. Kdaj pa kdaj si rečeva kakšno besedo, prevečrat pa se samo dere name ker kakšne reči zanj nisem naredila dovolj dobro. Naj vam povem da sem odličnjakinja in se name spravi zaradi 4ke, mojim 3 bratom pa dovoli vse, samo da imajo 2. Omenila bom tudi njegove težave z alkoholom, katere seveda zanika. Krivi pa tudi naju z mami in potem, ko mu hočem dobovedati, da ni prav kar dela, me spet nadere. Torej najinega odnosa oče- hčerka že nekaj časa ni več in razmišljala sem, da je mogoče to vzrok za moje nenehno iskanje po starejših. Zdi se mi da iščem en varen objem, ki naj ga bi mi nudil oče pa ga ni.
Torej kaj naj naredim sama s sabo? Sem res tak brezupen primer?
Hvala za vaše odgovore,
Lp
Solarka

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

ObjavaNapisal Solarka » 06 Apr 2018 09:45

Naj ti povem da ocene niso vse. V osnovni soli sem bila odlicnjakinja, v srednji soli sem prav dobra, letos mogoce dobra.
Ko prides s svojim znanjem v prakso ugotovis da ti teorija skoraj ne more pomagati. Priblizno ves stvari, a se mnogolrat odvijejo drugace kot si predstavljas. Mogoce oce meni, da ker si zmozna vec lahko pricakuje vec
Prijateljica je imela tudi taksne "tezke" starse
Najbolje da se postavis zase in mu lepo poves, da se trudis po najboljsih moceh, vcasih uspe, drugic ne in da ne mores biti popolna. Ves svet ni sola. Malo casa moras imeti tudi zase in svoje hobije. Tudi sama sem menila da bom preteklost lahko pustila za sabo, a se je vrnila se v vecji luci. Najbolje da si oprostis in priznas da se je pac zgodilo. Vsak clovek je trpel in ima svojo travmo, vsak skusa nekaj skriti. Tudi sama imam tezave z zaupanjem in potem izpadem nesramna ali pa nezainterisirana za okolico. V zivljenju se vedno srecujemo z ljudmi, ki nam niso pri srcu, a se moramo nekako sprijazniti z drugimi. Ni se treba druziti z njimi, poisci si druzbo, ki ti bo blizu. V zivljenju bo se veliko casa za fante, pravi bo neekoc ze prisel. V tem trenutku uzivaj v mladosti, razisci sebe in kaj rada pocnes in uzivaj v veselju.❤
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

Uredništvo » 06 Apr 2018 20:58

Odgovor svetovalke
__________________

Vednoresna, pozdravljena.

Začela bom s tvojim zadnjim stavkom. Nisi brezupen primer!

Si ena izmed številnih, ki izhajajo iz družin alkoholika. V takem okolju se resda razvije veliko nezdravih vzorcev vedenj in odnosnih težav. Upajoče pa je, da lahko iz situacije, ki ni lahka, potegneš izjemno veliko zase, če hočeš.

Vidim, da te muči negotovost vase in posledično nezaupanje v ljudi. Kot praviš lažje zaupaš neznancem, kar je čisto normalno, saj zavrnitev le-teh nima vpliva na tvoj notranji, čustveni svet. Le- ta pa je izredno pomemben. Četudi v življenju skorajda vse stavimo za svoj videz, svoj zunanji vtis in dobimo občutek, da je le-to tisto, kar šteje, je resnica daleč od tega.

Vstop v srednjo šolo naj bi bil poln svobodnega raziskovanja, pa je žal prepoln obremenjevanja in bežanja. Ker imaš tako dober vpogled nase in v družinsko situacijo ti predlagam, da ubereš pot iskanja podpore. Najdi nekoga, ki mu boš lahko zaupala, se z njim pogovarjala in gradila svoj notranji svet na podlagi drugih vzorcev in izkušenj, ki so ti v primarni družini dani. Tukaj mislim predvsem na psihološko ali psihoterapevstko pomoč. Če bi želela usmeritev nam piši. Drugače pa ne dvomim v to, da podpore ne bi dobila, če jo boš poiskala.

Verjamem vate!
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Ena radovedna punca
Objave: 14
Pridružen: 05 Feb 2018 17:28

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

ObjavaNapisal Ena radovedna punca » 07 Apr 2018 23:33

Pozdravljena.
Sicer sem eno leto mlajsa od tebe ampak lahko ti svetujem. Sama se namrec takoj lahko vkljucim v druzbo ampak je hkrati to tudi moj problem. Hitro vkljuciti se ne pomeni da je tisti prijatelj pravi prijatelj in mislim da si fake friendov ne zelis... Sama imam s tem veliko tezav saj prave prijatelje tezko prepoznam..ja imam prijatelje ki so dobri prijatelji a ob pravem prijatelju si sproscen ni ti treba razmisljati kaj bos rekel,da ne bi izpadlo cudno...ne..saj se bos s pravim prijateljem temu smejal,ne pa tega obsojal. Tako imam najvec tri prave prijateljice...veliko veliko dobrih prijateljev in nekaj tako rekoc fake friendov. V soli sem dokaj popularna ampak to pomeni da vsi opazijo tudi veliko mojih napak(ne pravim da ti hoces biti popularna ☺)... V glavnem. Moj nasvet je,da se samo sprosti in cim manj razmislaj. Bodi zabavna v tem smislu da kaj lepega povej in se sprosceno in pogumno vkljuci v pogovor. Ne boj se izraziti svojega mnenja saj bos tako pokazala da mislis s svojo glavo in ljudje ti bodo zaupali. Toda ti ne smes njim zaupati prehitro saj lahko to vodi v prepire,zalost ipd. Samo ne zlorabljaj tega zaupanja in poskrbi da skrivnost ostane skrivnost... Za fante tudi ne skrbi saj ko prides v srednjo solo jih spoznas mnogo vec...in kdo ve...mogoce bos docakala svojega "princa na belem konju". Za to z ocetom ti pa zal ne morem pomagati saj se tudi sama ne pogovarjam o nicemer z njim in nimava dobrega odnosa. Drzim pesti in verjamem vate☺.
Vednoresna

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

ObjavaNapisal Vednoresna » 14 Apr 2018 00:20

Zdravo!
Najprej se vsem zahvaljujem. Vem da bi vrjetno mogla poiskat kaksno pomoc, ampak tega res nebi rada omenjala svojim starsom, tezava pa je tudi, da zivim na vasi in bi bila kar veliko tezava priti do kaksnega specialista.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

Uredništvo » 16 Apr 2018 10:43

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Zakaj se bojiš omeniti mami, da bi si želela pogovorov s strokovnjaki (psihologinjo, psihoterapevtko)?

Obdobje odraščanja ni enostavno. Ni potrebe, da se razkrivaš pred vsemi. Pomembno je, da dobiš strokovnjakinjo, ki te bo dolgo časa podpirala in spremljala na poti sprememb. Da dobiš občutek varnega okolja, v katerem boš lahko ti takšna kot si. Sprejemanje sebe pa ti bo prineslo veliko dobrega v življenju.

Razmišljam...

Morda se lahko zaupaš osebni zdravnici, ki ti bo pomagala razložiti mami zakaj je to dobro, kaj misliš?

Imaš na šoli svetovalno delavko, h kateri se lahko kdaj obrneš in ji zaupaš vsaj kak del svojih težav? Poskusi preko nje do podpore. Z vstopom v srednjo šolo se ti zagotovo odpre še lažja dostopnost do podpore, a vendarle ne čakaj na to, če ni res popolnoma nemogoče priti do tega.

Verjemi, pravico imaš do pomoči in podpore!

Moder ni tisti, ki se dela, da je povsod močan. Moder je tisti, ki išče zase pomoč in podporo tam, kjer je šibek.

Piši nam kako si se odločila.
Polona Kuzman, univ. dipl.sociologinja in varstvoslovka
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
dravo

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

ObjavaNapisal dravo » 18 Apr 2018 16:30

Zdravo!
Pri osebni zdravnici sem že bila, prav ona mi je to tudi predlagala, mami pa je bila zraven. Rekla je, da se bo zmenila, ampak je preteklo kar nekaj časa od tega. Nekako si ne želim tega spet omenjati, ker bi potem ona mislila da je spet kaj narobe. V smislu, da so me spet zapustile prijateljice... Meni je zelo težko govorit o tem, pa ne vem zakaj. Enostavno ne morem. Težko bi jo tudi gledala, kako sama sebe krivi za moje stanje. Moja mama je res moja najljubša oseba a se z njo o nekaterih stvareh res ne morem pogovarjati. Mogoče me je sram, zagotovo pa bi potem to naprej povedala očetu, ta pa bi mel sigurno čisto drugo mnenje. Če se opogumim, vam bom to takoj sporočila, zaenkrat pa se vam zahvaljujem.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

Uredništvo » 19 Apr 2018 09:21

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Ne odnehaj. Tudi jaz ne;)!

Naj ti povem, da si odgovorna samo za svoja čustva, nikoli za mamina ali očetova. Vem, da imaš mamo rada, a zanjo ne skrbi! Ona je odrasla oseba, kot tudi tvoj oče. V družinah kjer gre za zlorabo alkohola (tudi drugih substanc) je obrnjena skrb. Namesto, da bi starši skrbeli za otroke, otroci skrbijo za njih. Kompas ne dela!

Ozavesti to in mi verjemi, da boš obrnila prav vse v pravo smer takrat, ko boš poskrbela zase. Odidi do osebne zdravnice oz. zahtevaj od mame, da ti uredi psihološko pomoč. Vredna si tega in čez čas boš res spoznala, da to ni ne sramotno, zmotno ali porazno. Da bo to ena izmed tvojih zmag!

Stiskam pesti za to, da kompas naravnaš nase, zase!
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Vednoresna

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

ObjavaNapisal Vednoresna » 22 Maj 2018 15:56

Zdravo!
Staršema sem spet omenjala o tem. Ubistvu me je mami le poslala v sobo, češ da nej se neham tako vesti itd... Potem sem še enkrat nekaj omenjala o tem, nekaj smo se ravno skregali. Začela sem jokat in prostovoljno odšla v svojo sobo. Tudi mami ni prišla na "pogovor". Res ne vem kaj naj še naredim. Oče je prekinil s pitjem alkohola, ampak vem da se bo vse vrnilo. Svoje prijateljice sploh ne zanimam. Ena moja prijateljica si kvari življenje. Nesrečne ljubezni še zdaj nisem prebolela. Ubistvu nimam nikogar. Danes sem bila vprašana fiziko. Znala sem, pred tablo pa sem zamrznila in skoraj zajokala. Na koncu sem spravila za 5. Očesnega stika ni več. Še glasba mi ne pomaga. Zvečer ne morem spati. Veste prav neumno je, ko sem vsa vesela ko vidim njega, ko pa ta trenutek mine se mi svet podre na rame. Jaz bi samo rada da bi me nekdo imel rad. Po izbiri, ne zato ker sem nevem z njim v sorodu ampak zaradi mene. Ne razmišljam o smrti, ker se mi zdi nesmiselna, saj bi bilo to precej sebično do moje družine in tistih par prijateljev ki bi pozneje spoznalo, da jim nekaj pomenim.
Sicer pa ne bom odnehala.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Custva, starsi, srednja sola, ljubezen

Uredništvo » 25 Maj 2018 08:56

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Vesela sem tega, da ne boš odnehala. Imam pa idejo, bi prišla razreševati svojo stisko v enega izmed kriznih centrov za mlade, kjer lahko bivaš do 21 dni ali več?

Se slišimo.
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka