#

Vprašanja na tosemjaz.net.
Gurly

#

ObjavaNapisal Gurly » 22 Mar 2018 21:08

Pred pol leta sem shujsala 14 kg in tako postala presuha in podhranjena. Starsi so me zato odpeljali k zdravniku kjer so me pregledali. Po 1 letu sem se zredila za nekaj kg in zacela jesti prevec. Zdi se mi da se prenajedam. Zelim se nehati prenajedati ko nisem lacna . Nevem kako naj si pomagam.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: #

Uredništvo » 05 Apr 2018 14:28

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Gurly,

najprej se ti opravičujem, ker si morala dolgo čakati na odgovor.
Iz vsega, kar si zapisala, se zdi, da te preveč obremenjujejo tvoji kilogrami in telesna podoba, nezadovoljstvo s seboj in svojim izgledom. Sedaj si v obdobju, ko se razvijaš tako telesno, hormonsko kot čustveno in ta leta so zate zelo pomembna in hkrati tudi ranljiva. Tvoje telo se spreminja, iz dekleta se spreminjaš v žensko, prav tako se spreminjajo najverjetneje tudi tvoja čustva iz dneva v dan ali celo iz ure v uro. To obdobje je za marsikoga velika preizkušnja; kako odrasti, sprejeti drugačno, bolj odraslo telo in vse odgovornosti, ki jih moraš sprejeti z odraščanjem.

V ozadju tvojega manipuliranja s hrano so prav gotovo velike čustvene stiske in trpljenje, tudi nerazumevanje sebe in drugih, s katerimi se ne znaš spopadati drugače, kot da jih rešuješ s hrano- enkrat se prehranjuješ preveč, drugič premalo. Iz tega začaranega kroga manipulacije s hrano lahko izstopiš samo tako, da pričneš reševati težave in stiske, ki so te sploh “potegnile” v ta krog. Najlažje je, če se o svojih stiskah lahko pogovoriš s kom, ki ti je zelo blizu, ki te bo razumel in te ne bo obsojal. To je lahko kdo iz tvojega družinskega okolja ali kakšen prijatelj/prijateljica; če takšne osebe ne najdeš v svoji bližini, ti pa svetujem, da stopiš do šolske svetovalne delavke ali svoje zdravnice in se skušaš z njo pogovoriti.

Vsekakor lahko izstopiš iz tega začaranega kroga in zaživiš popolnoma svobodno in neobremenjujoče s hrano in svojim izgledom, samo prepoznati moraš svoje stiske in težave, ki se skrivajo za manipuliranjem s hrano in se lotiti razreševanja teh težav. Pri tem ti pa poleg morebitne opore v družini in pri prijateljih lahko najbolje pomaga dober strokovnjak, ki razume tvojo stisko in te vodi na poti iz nje.

Želim ti vse dobro in pogum, da za vselej prekineš bitko s hrano in pričneš uživati v mladosti.

Če imaš še kakšno vprašanje ali potrebuješ kakršnekoli informacije, mi ponovno piši.

Maja Gselman, univ. dipl. psihologinja
Maja Gselman, univ. dipl. psihologinja
Emotional

Re: #

ObjavaNapisal Emotional » 05 Apr 2018 16:57

zdravo!
Sama se bojujem z ortoreksijo in občutim tvojo stisko. Pomagalo mi je, da sem prebrala knjigo, ki jo je napisala in gledala filmčke na youtube recovered from anorexsia.
Predlagala bi ti, da namesto zmanjševanja kolicine hrane, prestopis le na zdravo prehrano. Sadje, zelenjava. Ko bi rada jedla, ko nisi lacna, raje spij kozarec vode, lahko dodas limono, pomaranco ali pa si stisnes naravni sok. Poskusi se s cim zamotiti, pojdi na sprehod ali pa si ponavljaj, da nisi lacna. Ponavadi je tako ce si ze jedel in si lacen, si v resnici samo zejen. Lahko se zacnes ukvarjati s sportom, ki ti je vsec. Okrepilo te bo, naredilo samozavestnejso in pomirilo. Lahko je tudi samo joga ali pa tenis, ali pa samo hitra hoja. Poskusi se pogovarjati s starsi, lahko kdaj specete kaksne piskote ali presno tortico. Te so veliko lazje za prebavit od navadnih "zabuhlih" tort. Namesto cipsa lahko jes energijske ploscice, naredis domaci pesin ali korenckov, mogoce bananin cips, sladkarije zamenjas za suho sadje. Obstajajo tudi alternative bele moke,(crna, ajdova, rzena ...), lahko zamenjas kravje mleko z rizevim, sojinim, kokosovim, med za javorjev ali agavin sirup, si naredis humus, arasidovo maslo, pust losos z zelenjavo ... kar hoces. Le pozanimati se je treba 😊
Nekateri nutricisti ponujejo tudi individualne ure ustrezne prehrane, kjer te naucijo izbrati in narediti ustrezen obrok.
Emotional1

Re: #

ObjavaNapisal Emotional1 » 05 Apr 2018 17:04

Spet pisem. Lahko se narocis pri psihologu v zdravstevem domu, kot zelis. Lahko pa kontaktiras tudi Majo. Ima certifikat v zdravi prehrani iz New Yorka. Imela je anoreksijo in depresijo, zelo slabo samopodobo, tako da ti lahko veliko svetuje in poda svoje izkusnje:
www.lovingandlivingmylife.com
Vse dobro❤