Matura in fakulteta

Vprašanja na tosemjaz.net.
saje2

Matura in fakulteta

ObjavaNapisal saje2 » 13 Mar 2018 00:57

Pozdravljeni!
Imam vprasanje glede tock pri vpisu na fakulteto. Bega me pravzaprav kar nekaj stvari. Obiskujem gimnazijo, kasneje bi se rada vpisala na medicinsko fakulteto. Zanima me kaj gledajo pri izbiri kandidatov. Zanima me tudi ce si lahko sprejet z osnovnim nivojem matematike pri maturi? Visji nivo bi pisala anglescino ter slovenscino za matematiko pa nisem prepricana, da bi zmogla. Tudi ce pisem visji nivo pa npr. pisem 4 ali 5 je to slabo? Prosim za objasnitev vsega tega, saj me resnicno bega vse skupaj.
Hvala Vam za odgovor ze v naprej!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Matura in fakulteta

Uredništvo » 15 Mar 2018 12:33

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljeni,

Pri izbiri kandidatov za vpis na Medicinsko fakulteto tako na Univerzi v Mariboru, kot na Univerzi v Ljubljani, se upošteva naslednje:
- splošni uspeh pri maturi (35%),
- splošni uspeh v 3. in 4. letniku (20%),
- uspeh pri posameznih predmetih splošne mature: matematika, tuj jezik in en naravoslovni predmet (fizika, kemija ali biologija) (45%).

V Mariboru so lani razpisali 86 mest, omejitev je bila minimum 86,55 točk, v Ljubljani pa nekoliko več mest - 150, vendar je bila višja omejitev, kar 90,4 točke.

Kot vidiš, so omejitve na obeh fakultetah visoke, kar pomeni, da mora imeti kandidat visoke ocene tako pri splošnem uspehu v 3. in 4. letniku, kot tudi na maturi. Sprašuješ, ali je dovolj, če imaš matematiko na maturi na osnovnem nivoju. Če predvidevam, da imaš zaključne ocene v 3. in 4. letniku odlično, je načeloma dovolj, da imaš dva predmeta na višjem nivoju in enega na osnovnem. Tako da je vsekakor možno biti sprejet na Medicinsko fakulteto tudi z osnovnim nivojem matematike in ocena 4 in 5 je dovolj, če imaš ostale ocene dokaj visoke. Je pa res, da ti ne morem zagotoviti, ali bo ocena 4 ali 5 pri matematiki letos dovolj, saj ne vem, kakšne bodo omejitve.

Na tej povezavi ti pošiljam kalkulator, kjer si lahko izračunaš število točk glede na predvidene ocene: http://www.dijaski.net/dkalkulator?c=13028|12534.

Želim ti veliko uspeha na maturi in ob vpisu na želeno fakulteto.
Eva Hršak, prof. ped.