Ne vem kaj mi je

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nevem123

Ne vem kaj mi je

ObjavaNapisal Nevem123 » 10 Mar 2018 02:27

Pozdravljeni,
prosim da objavite samo odgovor.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne vem kaj mi je

Uredništvo » 12 Mar 2018 14:41

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Razpoloženjska nihanja so prisotna pri veliko ljudeh, pri nekaterih so izrazitejša, pri drugih manj. So lahko posledica večih dejavnikov, včasih tudi vremena, slabšega dnevnega ritma (npr. pomanjkanja spanca) ali pa je vzrok globlji. Točno kako dolgo pa se ti omenjeno že dogaja in koliko si stara? Se ti je pred tem zgodilo kaj posebnega, kar je imelo vpliv nate ali ni bilo nič takšnega? So bile prisotne kakršnekoli spremembe?

Kar lahko narediš sama je, da skušaš v času slabšega razpoloženja s samospodbudami in preusmeritvijo svojih misli iz negativnih v pozitivne (npr. ne zmorem pretvori v zmorem). Na list si zapiši svoja močna področja in pozitivne lastnosti (za katere sem prepričana, da jih je kar nekaj), tudi svoje življenjske cilje in interese ter jih obesi na vidno mesto. Razmisli o tem katere so aktivnosti, ki te sprostijo, preusmerijo tvoje misli in v katerih uživaš, npr. šport, glasba, branje knjig, druženje s prijatelji ali podobno. Skušaj organizirati svoj dan na način, da poleg obveznosti vanj vključiš omenjene dejavnosti. V kolikor presodiš, zaupaj svoje težave tudi kateri izmed bližnjih prijateljic. Mogoče pa ti bo pomagalo, da o tem govoriš in ne držiš v sebi. Poskrbi tudi za ustrezen ritem spanja, gibanja in prehrane.

Si mogoče že razmišljala tudi o zaupnem pogovoru v živo s psihologom? Sama bi ti to svetovala, v primeru, da glede svojega počutja ne boš opazila sprememb, predvsem na področju samomorilnih misli. Na ta način bosta s pogovorom aktivno prišla do ustreznih spoznanj, predvsem pa do ustreznih in dolgoročnih rešitev.

Urška Mlinar, psihologinja
Urška Mlinar, mag. psihologije
Nevem123

Re: Ne vem kaj mi je

ObjavaNapisal Nevem123 » 13 Mar 2018 16:39

Pozdravljeni,
hvala za hiter odgovor.
Prosim da v nadeljevanju objavite samo odgovor.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne vem kaj mi je

Uredništvo » 14 Mar 2018 12:34

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

najlepša hvala za tvoj odgovor. Kot lahko razberem je stanje prisotno že kar dolgo časa, nisem pa razbrala ali bi lahko bil vzrok dejansko ločitev tvojih staršev oziroma drugih dejanj ter dogodkov. Kadar se počutimo na način, kot ga opisuješ sama, je zelo pomembno, da imamo ustrezno podporno okolje – razumevanje s starši, podpora in razumevanje s strani prijateljev, tudi drugih družinskih članov. Se ti zdi, da bi svoje počutje lahko zaupala staršema ali drugim družinskim članom?

Trenutno si tudi v obdobju mladostništva. V tem obdobju se dogajajo številne hormonske spremembe in proces oblikovanje lastne identitete. Mladostniki ob tem večkrat doživijo čustvena nihanja – na eni strani občutja vsemogočnosti, optimizma, na drugi strani pa občutja brezupa, iskanja samega sebe in svojega prostora »pod soncem«. Ravno zaradi tega je podpora bližnjih oseb še posebej pomembna.

Naj te pohvalim, da si spregovorila o svojem počutju in tudi že poskusila z aktivnimi pristopi. Kljub temu, da je kratkoročno, ti predlagam, da še vztrajaš na ta način. Kot že v prejšnjem odgovoru, pa bi ti vseeno, v kolikor se počutje ne bo izboljšalo, predlagala obisk psihologa, lahko za začetek tudi svetovalnega delavca na vaši šoli. Gre za osebe, ki so usposobljene za pomoč preko zaupnega svetovalnega odnosa in za učenje aktivnosti obvladovanja negativnih misli ter razpoloženja.

Urška Mlinar, psihologinja
Urška Mlinar, mag. psihologije
Nevem123

Re: Ne vem kaj mi je

ObjavaNapisal Nevem123 » 15 Mar 2018 18:24

Pozdravljeni,
hvala za odgovor.
Prosim da v nadaljevanju objavite samo odgovor.
/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ne vem kaj mi je

Uredništvo » 16 Mar 2018 12:05

Pozdravljena!

Nikakor nisi nadležna pri tem, da želiš svojo stisko zaupati še komu, to je pravzaprav zelo pomembno. Svetujem ti, da zaupaš mami in jo prosiš za pomoč. Lahko se skupaj pogovorita o možnosti obiska psihologa.

Ne pozabi, da v tem nisi sama.

Urška Mlinar, psihologinja
Urška Mlinar, mag. psihologije