Pomanjkanje motivacije

Vprašanja na tosemjaz.net.
AnaK2
Objave: 18
Pridružen: 23 Sep 2016 09:14

Pomanjkanje motivacije

ObjavaNapisal AnaK2 » 22 Feb 2018 09:40

Pozdravljeni,

sem stara 17 let in sem v tretjem letniku gimnazije ter se že dva meseca srečujem s pomanjkanjem motivacije. Nič ne morem do konca narediti. V šoli imamo nekaj čez 10 predmetov in za vsakega sem dolžna pridobiti oceno. Utrujena sem in hkrati ne morem več, čeprav sploh še nič nisem naredila. Sprašujem ljudi za nasvete pa mi ne pomagajo dosti in tudi motivacijske knjige imam in me ne prepričajo. Trenutno sem v šoli v takem položaju, da mi že ena slaba ocena pri enem predmetu lahko prepreči vpis na fakulteto, ki ima vpis 90/100. Res si želim študirati nekaj v tej smeri, ker me veseli, vendar ne morem več. Hitro moram najti nekaj, kar me bo razveselilo in mi dalo nov zagon. Hvaležna bom za vsak nasvet
Kylo Ren

Re: Pomanjkanje motivacije

ObjavaNapisal Kylo Ren » 22 Feb 2018 19:59

Oj
jaz sem vedno rada risala in nisem se znala uciti. Potem pa sem to kar me je veselilo zacela povezovati v ucenje in sem pripovedovala zgodbo z risbami
in ta zgodba je bila ucna snov tudi ti lahko to poskusis (npr rada pleses izrazi skozi ples ali pa si posnemi zvok o ucni snovi - strnjeno in ta posnetek samo velikokrat poslusaj lahko si u ozadju nastimas najljubso pesem😉)

Veliko srece pri ucenju

Kylo Ren❤️
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pomanjkanje motivacije

Uredništvo » 02 Mar 2018 15:56

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena!

Lahko razumem tvojo situacijo s pomanjkanjem motivacije. Namreč vsakega izmed nas kdaj pa kdaj obide takšno počutje ali razpoloženje. Pri nekaterih je to manj izrazito, pa drugih bolj. Lahko da je vse skupaj malček povezano tudi z vremenom. Mogoče bo zdaj, ko nastopi pomlad boljše – več bo sonca in toplote kar nekako avtomatično dvigne naše razpoloženje in raven naše energije. Ker pa se ne moremo zanašati le na to, ti svetujem, da si najprej oblikuješ cilje - kaj želiš doseči? Prvi je že ta, da se želiš vpisati na želeno fakulteto. Kateri so še drugi tvoji življenjski cilji, za katere bi se splačalo potruditi? Napiši jih in jih obesi na vidno mesto. Lahko jih opremiš z motivacijskimi reki ali sličicami. Le-ti naj bodo tvoja motivacija za šolsko delo.

Za vsak dan posebej si oblikuj tudi urnik – kaj se boš učila, kje, kako dolgo, kdaj si boš vzela prosti čas. Predviden plan/urnik šolskih obveznosti namreč bolj dvigne raven naše energije kakor nepredviden. Prav tako si organiziraj prostor in snov za učenje, če ti je lažje, po delih. Lahko se motiviraš tudi na način, da ko predelaš del snovi, narediš nekaj zase (npr. poslušaš glasbo). Pomagaj si tudi s samospodbudami – v mislih ali na glas se spodbujaj s pozitivnimi besedami, kot so npr. zmorem, bom, uspelo mi bo!, itd. Če ti ustreza se pojdi učit v knjižnico ali pa prosi sošolko, da se učita skupaj. Mogoče te bo motiviralo to, da boš okoli imela še druge. Popazi tudi na svoj dnevni ritem, prehrano in gibanje. Prehrana naj bo čimbolj uravnotežena, ritem spanja naj bo ustrezen, privošči si gibanje na svežem zraku in druženje s prijateljicami.

V vsakem primeru nikar ne obupaj! Za teboj je že več kot polovica letnikov gimnazije. Kaj kmalu bodo spet prišle počitnice, ta čas pa izkoristi za šolsko delo. Po nasvete se lahko obrneš tudi na šolsko svetovalno delavko.

Vem, da ti bo uspelo! :)

Urška Mlinar, psihologinja
Urška Mlinar, mag. psihologije
AnaK2
Objave: 18
Pridružen: 23 Sep 2016 09:14

Re: Pomanjkanje motivacije

ObjavaNapisal AnaK2 » 06 Mar 2018 14:05

Pozdravljeni,
Želela bi, da se ne objavi mojega odgovora, ker se mi zdi da je preveč oseben.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pomanjkanje motivacije

Uredništvo » 07 Mar 2018 14:27

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena,

verjamem, da se bo tvoje počutje in razpoloženje uredilo. Predpostavljam, da si uspela znake prepoznati še pravočasno in si tudi pravočasno poiskala pomoč - to je najbolj pomembno.

Vztrajaj in verjamem, da se bo vse uredilo!

Urška Mlinar, psihologinja
Urška Mlinar, mag. psihologije
AnaK2
Objave: 18
Pridružen: 23 Sep 2016 09:14

Re: Pomanjkanje motivacije

ObjavaNapisal AnaK2 » 09 Mar 2018 19:44

Pozdravljeni,

najbrž sem znake res hitro prepoznala. Ampak ne ... v bistvu sem brez besed. Včasih si želim nekoga da bi me razumel. Imam 2 zelo dobri prijateljici, 2 zelo dobri zdravnici in družino, ki jo zelo cenim. Ampak vseeno se počutim osamljeno. Na psihoterapijo sem poskušala hoditi, ampak se nisem mogla odpreti, ker vem da sem dobesedno nekoga plačevala da me je poslušal. Kakorkoli že ... hvala za pomoč.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pomanjkanje motivacije

Uredništvo » 12 Mar 2018 14:52

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

zelo mi je žal, da se počutiš tako. Glede na to, da imaš prijatelje in družino, ki jo ceniš, potem je to že kar veliko. Svetujem ti, da večkrat skušaš razmisliti o stvareh, za katere si hvaležna in pri sebi ponosna. Skušaj se večkrat osredotočiti na ta pozitiven vidik sebe. Glede obiskov psihoterapije je tako, da so žal samoplačniški, vendar gre za proces, v katerem je seveda zelo dobrodošlo, da se posameznik odpre in zaupa saj se le tako lahko napreduje, spoznava oziroma gradi odnos.

Urška Mlinar, psihologinja
Urška Mlinar, mag. psihologije