Problemi doma

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ena grda punca

Problemi doma

ObjavaNapisal Ena grda punca » 05 Feb 2018 22:10

Prosim samo,da se objavi samo odgovor in ne moje sporocilo.

/ ... izbrisano v uredništvu ... /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problemi doma

Uredništvo » 12 Feb 2018 14:37

Pozdravljena,
najprej ti posredujemo odgovor svetovalke-ginekologinje glede vprašanja o menstruaciji...

Odgovor svetovalke
_________________

Če si dobila pred kratkim šele prvo menstruacijo, je možno, da je prišlo do izostanka. To ne pomeni nič groznega ali slabega, na začetku so menstruacije pogosto neredne in nepredvidljive. Ko vse žleze z notranjim izločanjem "dozorijo" in se med njimi vzpostavi pravilno delovanje, se uredi tudi menstruacija. Ta proces lahko traja tudi do dve leti.

Lep pozdrav,
Edita Arh, dr.med.,
specialistka ginekologije in porodništva
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problemi doma

Uredništvo » 13 Feb 2018 09:50

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Na tvoje prvo vprašanje imam kratek in dokaj jasen odgovor. Sicer nisi napisala, koliko si stara, a sklepam, da si v zadnji triadi osnovne šole. To so leta, ko večina deklet dobi prvo menstruacijo. Menstruacija se, tako kot tudi druge telesne spremembe v puberteti, pojavi kot posledica hormonskih sprememb. Hormoni pa potrebujejo nekaj časa, da se uravnajo, zato ni nujno, da imaš redno menstruacijo že od vsega začetka. Do naslednje lahko mine tudi več mesecev, lahko pa posledično kakšen mesec krvaviš tudi dvakrat. To prehodno obdobje, ko se menstrualni cikel še uravnava, lahko traja tudi eno leto. Ne glede na to, da morda menstruacija ni redna od vsega začetka, pa dekle postane s prvo menstruacijo spolno zrelo in lahko v primeru spolnih odnosov tudi zanosi.

Zelo posplošeno rečeno se naša samopodoba gradi na osnovi zaupanja, spodbud in spoštovanja, ki nam ga v zgodnjem otroštvu izkazujejo starši in/ali druge pomembne odrasle osebe. Tvoja samopodoba bi lahko bila slabša zaradi odnosa tvojih staršev, kot ga opisuješ. Zato je toliko bolj pomemben odnos, ki ga imaš s svojimi starimi starši. Če sem prav razumela, pri njih dobiš toplino in potrditev. Kako pogosto jih lahko vidiš? Če ne gre drugače, se z njimi redno sliši po telefonu. Naj bo to vsaj enkrat na teden in v trenutkih, ko začutiš, da potrebuješ podporo odraslega. Četudi so se tvoji starši z njimi sprli, so še zmeraj tvoji stari starši in jih imaš pravico videti. Pomisli, ali je v tvojem življenju še kakšna oseba, ki ji lahko zaupaš in veš, da boš v njej dobila podporo? Učitelj/ica, svetovalni/a delavec/ka, sestra/brat, prijatelj/ica?

Praktično nemogoče je spreminjati druge ljudi, razen morda njihovega vedenja. Če se počutiš dovolj močno in varno, se lahko s svojimi starši pogovoriš o tem, katera njihova vedenja te prizadenejo in poveš, kako se ob tem počutiš (najbolje je, da so primeri čim bolj konkretni in ne preveč oddaljeni). Kako so pogovori z njimi potekali do sedaj?

Zelo pomembno pa je, da se naučiš ceniti samo sebe, ne glede na to, kaj ti govorijo drugi (predvsem takrat, ko so do tebe ponižujoči in agresivni). Pozitivno mnenje o sebi lahko poskušaš razvijati načrtno. Lahko si napišeš seznam osebnostnih lastnosti, ki jih ceniš sama pri sebi. Če imaš pri tem težave, lahko vprašaš osebe, ki jim zaupaš.

Če napišem še enkrat bolj na kratko, razmisli o tem: kdo so tiste osebe, ob katerih se dobro počutiš in bodi čim več v njihovi družbi; ali bi se morda pogovorila s svojimi starši ali za začetek samo z mamo; kaj ceniš sama pri sebi. Iz tvojega pisma se mi zdi, da znaš dobro opazovati dogajanje okoli sebe in tudi samo sebe. To je zelo dragoceno, saj lahko rešujemo le tiste težave, ki jih vidimo.
Če bi se želela o svojih težavah pogovoriti s strokovnjakom, ki v vašo družinsko situacijo ni vpleten, mi napiši, v katerem kraju živiš in bova videli, kakšne možnosti imaš na voljo.

Kadarkoli se lahko spet obrneš name.

Bodi dobro,
Janja Mišič, univ. dipl. psih.