Vape - Vejp - Elektronska cigareta

Vprašanja na tosemjaz.net.
vaperajzer

Vape - Vejp - Elektronska cigareta

ObjavaNapisal vaperajzer » 31 Jan 2018 22:06

Zdravo
Enkrat sem prebral, kar ste napisali o vejpanju
Zdaj me zanima, kako da osebe, ki vejpajo že nekaj let in jim ni nič?
Poznam dosti ljudi, ki vejpa in nimajo problemov.
Kakšen je vaš odgovor na to?

"Vejpanje oz. kajenje elektronskih cigaret je zelo škodljivo! Ne vem zakaj obstaja prepričanje, da to ne drži. Morda zato, ker res ne vdihuješ nikotina (če se uporabljajo vložki brez nikotina), ampak vdihuješ pa druge delce, ki se z vejpanjem razdrobijo in pridejo vse do terminalnih bronhov (najmanjše pljučne poti) in acinusov (pljučnih mešičkov). Delci prihajajo veliko dlje, kot sicer pri kajenju navadnih cigaret. Naše telo se proti tem delcem bori, zaradi česar v pljučih nastaja kronično vnetno dogajanje, ki pa čez čas vodi v intersticijske pljučne bolezni (kot je npr. pnevmokonioza). To so restrikrivne pljučne bolezni, kar pomeni da otežujejo ''raztegljivost'' pljuč pri dihanju. Če ne želiš svojo starost preživeti na kisikovi maski, potem takoj prenehaj s kajenjem elektronskih cigaret! In ja, tudi teh cigaret se lahko navadiš in postaneš odvisen."
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vape - Vejp - Elektronska cigareta

Uredništvo » 02 Feb 2018 09:01

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen!

Mislim, da sem bila v odgovoru zelo jasna. Po nekaj letih se seveda stranski učinki ne bodo poznali. Poznali se bodo po nekaj desetletjih, pri nekaterih prej, pri drugih kasneje, saj smo individualni posamezniki in na naše zdravje vpliva še vrsto drugih faktorjev, kot so: genetika, zdrav način življenja, prehrana, delovno okolje itd. Prav tako bomo morali še počakati na dolgoročne študije o vplivih vejpanja (na trgu so prekratek čas, da bi lahko naredili raziskave na veliki množici ljudi).

Trenutno so zunaj predvsem vedenjske študije, ki so bile narejene pri osebah, ki so se želele odvaditi kajenja navadnih cigaret in so začeli kaditi elektronske. Dokazali so, da so ti ljudje veliko manj kadili, kot prej. Rezultati teh raziskav so pričakovani, saj so bili ti ljudje zelo motivirani, da prenehajo kaditi.

Dan danes pa opažamo modni trend med mladimi, da namesto navadnih cigaret začnejo kaditi elektronske. Morda s tem nisi izpostavljen katranu in drugim strupom (ki so v navadnih cigaretah), si pa vseeno izpostavljen nikotinu, ki je eden izmed najmočnejših in najbolj odvisnih strupov. Vpliva na vse telo, najbolj pa na kardiovaskularni sistem, kar pomeni da okvarja telesne žile: koronarna bolezen srca, periferna obstruktivna žilna bolezen, povečano tveganje za srčni ali možganski infarkt. Poleg tega je znan karcinogen in lahko poveča tveganje za celo vrsto rakov (ne samo pljučni). Škodljivost elektronskih cigaret tudi variira od polnila v elektronski cigareti (določeni okusi so bolj škodljivi kot drugi, nikotin sem že omenila, nekateri pa z njimi uživajo prepovedane droge).

Lep pozdrav,
Tina Naranđa, dr.med.,
specializantka pediatrije
Branko N

Re: Vape - Vejp - Elektronska cigareta

ObjavaNapisal Branko N » 06 Apr 2018 08:30

Spoštovana,

Prosil bi vas, da svoja "opažanja" podkrepite s povezavo na raziskavo, ki je pokazala, da mladostniki postajajo odvisni od elektronske cigarete in to pelje v redno uporabo klasične tobačne cigarete ali redno uporabo elektronske.

Prav tako bi vas prosil, da mi pokažete vsaj eno relevantno povezavo s katero boste dokazali da nikotin povzroča katerokoli vrsto raka. A tudi diacetil povzroča raka?

Ko piseva o drobnih delcih, bi bilo dobro vedeti o katerih delcih v pari elektronske cigarete govoriva. Bi lahko prosim pojasnili?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vape - Vejp - Elektronska cigareta

Uredništvo » 09 Apr 2018 14:04

Pozdravljeni, posredujemo vam odgovore na posamezna vprašanja:

1) Pregledna publikacija iz ZDA, 2018, ki je pripravljena na osnovi pregleda številnih raziskav, zaključuje, da obstajajo znatni dokazi, da uporaba elektronskih cigaret privede do znakov zasvojenosti. Vnos nikotina pri izkušenih uporabnikih elektronske cigarete je primerljiv vnosu pri kajenju cigaret, zato ni razloga, da bi trdili, da zasvojenosti ni, glede na veliko občutljivost možganov mladostnika na zasvojljive učinke nikotina, pa še sploh ne. Poročilo tudi zagotavlja, da uporaba elektronske cigarete zvišuje tveganje za uporabo tobačnih izdelkov za kajenje kadarkoli v življenju med mladimi in mladimi odraslimi.

Vir:
U.S. Food and Drug Administration. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine releases FDA-commissioned report on the potential public health consequences of e-cigarettes. Pridobljeno 28. 2. 2018 s spletne strani: https://www.fda.gov/newsevents/newsroom ... 593407.htm

U.S. Department of Health and Human Services. E-Cigarette Use Among Youth and Young Adults. A Report of the Surgeon General. Atlanta, GA: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2016. https://www.surgeongeneral.gov/library/ ... index.html

2) Glede na to, da so elektronske cigarete na trgu še premalo časa, so potrebne nadaljnje raziskave, da bi lahko govorili o povezavi med uporabo elektronskih cigaret in razvojem raka pri uporabniku. Nekatere kemične snovi v aerosolu elektronskih cigaret (formaldehid in za tobak specifični nitrozamini) so dokazano rakotvorne za človeka, zato obstaja verjetnost, da dolgoročna izpostavljenost aerosolu elektronskih cigaret lahko poveča tveganje za raka. Za tobak specifične nitrozamine velja, da se že pri zelo nizkih, ponavljajočih se dozah, močno poveča tveganja za razvoj raka. Nikotin sicer sam po sebi ni rakotvoren, vendar pa spodbuja rast žilja, ki oskrbuje tumor in tako pospeši rast tumorjev. Vdihavanja diacetila in njegovih nadomestkov (2,3-pentanedione) je povezano s težjimi obolenji pljuč - obliterantni bronhiolitis.

Vir:
Holden VK, Hines SE. Update on flavoring-induced lung disease. Curr Opin Pulm Med 2016; 22(2): 158-64. Članek ni prosto dostopen.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?ter ... ailssearch

Za učinke nikotina je na voljo veliko virov, lahko si pogledate:

U.S. Department of Health and Human Services. E-Cigarette Use Among Youth and Young Adults. A Report of the Surgeon General. Atlanta, GA: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2016. https://www.surgeongeneral.gov/library/ ... index.html

3) O majhnih delcih, ki se nahajajo v aerosolu elektronskih cigaret, si lahko preberete več v zgoraj navedenem poročilu U.S. FDA in v spodnjem viru:
Zhang G, Wang Z, Zhang K Hou R5, Xing C, Yu Q, Liu E. Safety Assessment of Electronic Cigarettes and Their Relationship with Cardiovascular Disease. Int J Environ Res Public Health 2018; 15(1).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29304018

Rada bi poudarila, da o elektronskih cigaretah še ne vemo vsega, potrebne so nadaljnje raziskave.
Če želite nam lahko pišete na mail: [email protected] in vam pošljemo besedilo o elektronskih cigaretah, ki ga bomo v kratkem objavili na naši spletni strani (www.nijz.si) in je pripravljeno na osnovi najnovejše pregledne literature.

Lep pozdrav,

za uredništvo -

Helena Koprivnikar, dr.med.,
Nacionalni inštitut za javno zdravje