Sramlježljivost

Vprašanja na tosemjaz.net.
ancib1234

Sramlježljivost

ObjavaNapisal ancib1234 » 09 Jan 2018 16:54

Dan!
sem 7.razred osnovne šole ...1. nekateri se norcujejo iz men ker imam 67kg in velika 163cm... takrat postane cela rdeča in se probam izogibati komentarjem ...sprasujem se ali imam preveč kil za mojo starost in velikost ...prijateljice me potpirajo da nisem debela ...2.pa še nekaj je pri športni se žačnem hitro potiti in sem vsa rdeča nekateri se posmehujajo in me zmirjajo...3. kome nekdo omenja skerim kolim fantom postane od sramežljivosti rdeča ... a mi prosim lahko pomagate rešiti ta problem ...
Hvala vam in lep dan vam želim
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sramlježljivost

Uredništvo » 12 Jan 2018 10:10

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

napisala si, da se sprašuješ, če imaš preveliko težo, ter da te moti hitro potenje pri športu in rdečica.

Glede teže sama nisem strokovnjak, lahko pa si morda izračunaš ITM, indeks telesne mase, in tako vidiš kaj kaže rezultat. Kako pa je s tvojo prehrano, ješ zdravo? Tudi v tej starosti je namreč pomembna redna oz. dovolj pogosta zdrava, uravnotežena prehrana, hkrati pa tudi ravno prav gibanja. Če se ob športu potiš ni to nič narobe, potenje je zdravo, s tem se telo čisti. Verjamem, da ni prijetno, če se to zelo očitno vidi, lahko pa to »rešiš« tako, da imaš s seboj rezervne majice in se morda večkrat preoblečeš. Če ti ni prijetno športati v šoli, lahko morda zmerno telovadiš tudi sama doma. Verjetno se ti zdi v tej starosti izgled zelo pomemben, vendar se je dobro zavedati, da je bolj kot sam videz pomembno to, da si zdrava, ter kakšna si kot oseba (npr. si dobra prijateljica, prijazna ipd.).

Tudi sramežljivost glede fantov je v tej starost običajna, verjemi, da jo občuti še marsikatero drugo dekle. Je pa tako, da se nekaterim to pokaže na obrazu kot rdečica, drugim pa ne, odvisno od vsakega posameznika. Mogoče se tebi to zdi neprijetno, se pa nekaterim ljudem rdečica zdi celo simpatična. Če vseeno želiš rdečico preprečiti, lahko morda v trenutku, ko te kdo omeni s katerim fantom, poskusiš s tem, da si v mislih ponavljaš npr.: »sproščena sem« ali pa »nisem edna, ki se ji to dogaja« ali pa poskusiš takrat preusmeriti misli na kaj drugega (kar pomeni, da v tistem momentu poskusiš misliti na kaj kar te veseli ali kaj podobnega). Lahko poskusiš z različnimi stavki in vidiš, če ti oz. kateri od teh je najbolj učinkovit zate.

Želim ti veliko sreče!

Nina Mohar, mag. psih.