Sport in kako naj ostanem fit?

Vprašanja na tosemjaz.net.
DragMeDown

Sport in kako naj ostanem fit?

ObjavaNapisal DragMeDown » 04 Dec 2017 18:02

Ojla
Mene zanima kako bi sama ostala oz. postala bolj fit?
Ker sem drugače suha, ampak me moti, ker v trebuh nisem ravno.
Kako bi lahko dobila večjo zadnjico in dobila manjši trebuh? Kakšne vaje mi priporočate?
Pravtako pa me zanima, če sem presuha.
Velikost: 161 cm
Teža: 42,0 kg
hvala za odgovore!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sport in kako naj ostanem fit?

Uredništvo » 12 Dec 2017 09:08

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

če želiš ostati fit, predlagam, da nadaljuješ s tem kar že počneš. Če bi rada kaj spremenila, pa predlagam, da najprej razmisliš kje imaš še možnost napredka. Je to pri režimu prehranjevanja in prebavljanja hrane, ustreznem nivoju gibalnih aktivnosti ali pri primerni količini počitka/spanja. Vse to namreč zelo pomembno vpliva kako je videti naše telo. Na naš izgled vpliva tudi telesna drža, zato ni odveč, če se izogibaš daljšemu sedenju za računalnikom, prisilnim držam oziroma poiščeš primerno razmerje med gibalnimi aktivnostmi in daljšim sedenjem, stanju na mestu ipd. Nenazadnje pa predlagam, da opazuješ predvsem svoje počutje (po obroku, po gibalni aktivnosti in po počitku). Kaj se dogaja znotraj enega dneva, znotraj enega tedna in kaj se zgodi po enem mesecu? Če boš dovolj pozorna, verjamem, da kmalu najdeš primeren način prehranjevanja, ustrezno gibalno aktivnost (tudi vajo ali vaje) in primerno količino počitka.

Priporočam ti, da za dodatne usmeritve proti tvojemu cilju vprašaš za predloge tudi pri tvojih starših ali pa v šoli pri učiteljici/učitelju športne vzgoje (sklepam, da si še v osnovni šoli - imam prav?) Verjamem, da te bodo znali usmeriti, da boš lažje dosegla želene cilje.

Želim ti čim več uspehov pri iskanju zate primerne kombinacije vsega prej naštetega.

Srečno!
Dalibor Todorović, prof. športne vzgoje
DragMeDown

Re: Sport in kako naj ostanem fit?

ObjavaNapisal DragMeDown » 08 Maj 2018 16:06

Ja sem še v OŠ. Zanima me samo še to pri katerih letih je najboljše začeti hoditi v fitness? Ker sem brala, da če bom pri teh letih začela hoditi v fitness se bodo hormoni orientirali v mišice oz. mi bo vsa energija šla v to in ne v rast (nočem pa biti velka 160cm)
hvala za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sport in kako naj ostanem fit?

Uredništvo » 20 Jun 2018 14:04

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Pri intenzivnem treningu, ki je usmerjen v rast mišic, se izloča več testosterona, ta pa sicer posredno upočasni rast dolgih kosti v telesu. Vendar se pri dekletih tega hormona izloča veliko manj kot pri dečkih, tvoji treningi na fitnesu pa verjetno ne bodo tako intenzivni, da bi se hormonsko stanje toliko spremenilo, da bi ti ustavilo rast. Kot vidim si stara 14 let, verjetno si že v puberteti in si v večji meri že zrastla. Končno višino boš dosegla čez približno 2 leti, vendar če že imaš menstruacijo, ta prirastek več ne bo velik. Veliko je odvisno tudi od genetike oz. višine tvojih staršev.

Če nameravaš trenirati na fitnesu, naj bo vadba prilagojena tvojim sposobnostim. Pri treniranju samo posameznih mišičnih skupin, je večja možnost poškodb, zato prosi za nasvet kakšnega izkušenega vaditelja.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med.
Sanja Vulović, dr.med.
DragMeDown

Re: Sport in kako naj ostanem fit?

ObjavaNapisal DragMeDown » 23 Jun 2018 15:26

Ojla hvala za odgovor.
Torej bo v redu, če treniram vse dni v tednu razen, da si petek vzamem prost?
Menstruacijo bom imela avgusta 1 leto.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sport in kako naj ostanem fit?

Uredništvo » 12 Jul 2018 06:12

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Lahko treniraš toliko, vendar naj še enkrat poudarim, da naj bo vadba prilagojena tvojim sposobnostim, da se boš izognila morebitnim poškodbam.

Lep pozdrav,
Sanja Vulović, dr.med.
Sanja Vulović, dr.med.