dietetičar/ka

Vprašanja na tosemjaz.net.
helppleh

dietetičar/ka

ObjavaNapisal helppleh » 03 Dec 2017 15:20

Dober dan,

stara sem 19 in prejšnji teden sem dobila izvide iz laboratorija (imela sem hude probleme z želodcem in črevesjem) in dobila sem info, da sem intolerantna na gluten in laktozo. Šla sem na samoplačniško testiranje, ker sem tako zelo trpela in nisem mogla čakat toliko časa. Torej, gluten, laktoza; nimam veliko izkušenj s kuhanjem (kuham si že veliko časa sama), veliko se tudi ukvarjam s športom, zato me skrbi, da ne bom vedela katero hrano vnesti vase da bom dobila dovolj energije in da bom ostala zdrava in vnašala vase dovolj hranil.
Res bi rada šla na kakšen pogovor k dietetičarki, pa nimam pojma kje, kam, če je to zastonj itd; čez teden sem v Ljubljani ker študiram, čez vikende sem navadno doma (izven Lj). A moram zato plačati, kako to izgleda, rada bi, da mi nekdo svetuje kaj vnesti v telo, kaj pazit da se bom dobro počutila? Že pol leta sem imela hude težave s prebavo in zato sem se posledično slabo počutila in sploh ne vem kaj moram jesti, kako se gibati da bom dejansko zdrava. Mi lahko kdo od vas svetuje glede prehrane, jedilnikov, ali pa vsaj pove na koga se naj obrnem? Hvala!
aja doma si pa sama kuham zato ker ne maram domače kuhe ker mi ne ustreza njihov način prehranjevanja. dolga zgodba.

Lep pozdrav.. :))))
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: dietetičar/ka

Uredništvo » 07 Dec 2017 09:49

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Svetujem ti, da z izvidi obiščeš svojega osebnega zdravnika. Svetoval ti bo glede prehrane, morebitnih nadaljnjih preiskav (potreben bi bil pregled pri gastroenterologu, da potrdi intoleranco na gluten in opravi preiskave za celiakijo) in tudi glede dietetika. Ne vem, če se pri odraslih plača ali ne, pri otrocih je storitev brezplačna, običajno pa že gastroenterolog poda dovolj navodil, da lahko normalno živiš svoje življenje.

Zaenkrat uživaj mlečne izdelke (mleko, smetana, jogurt, siri) brez laktoze (dobiš jih v vseh trgovinah). Veliko laktoze vsebujejo mleko, smetana in mehki siri, v ostalih izdelkih ga je zelo malo, zato se večini ljudem ni potrebno vsemu odpovedati, saj sami ugotovijo kaj in predvsem koliko mlečnih izdelkov jim dela težave. V lekarni in tudi drugih trgovinah imajo nadomestke encima laktaza, ki ga tebi primanjkuje in ga zaužiješ skupaj z mlečnim obrokom, ki vsebuje laktozo. Svetujem ti, da si ga kupiš in ga nosiš s seboj, če boš kdaj jedla zunaj in bo na meniju pisalo, da jed vsebuje laktozo. Ali pa, če mama pozabi kupiti mleko brez laktoze.. :)

Kar se glutena tiče, je malo težje. Potrebno je vedeti katera živila vsebujejo gluten, to so: pšenica oz. pšenična moka, durum moka, graham moka, večina kosmičev, kuskus.. Torej večina vrst kruha, testenine, kolači, piškoti, krekerji, peciva, nekatere čokolade, pice, zavitki.. Na srečo imaš v trgovinah oddelke z zdravo, dietno prehrano in lahko vsa ta živila kupiš v brezglutenski različici. Bodi pozorna na izdelke, kjer je gluten dodan sestavinam, npr.: pivski kvas, cvetni prah, kamut, slad, maltodekstrin, nekatere rastlinske beljakovine, škrob.. Gluten se nahaja v instant napitkih, v pivu, nekaterih vinih, pripravljenih omakah in solatnih prelivih, jušnih kockah. Bodi pozorna tudi na salame in klobase, paštete, mehke sire, sladolede, margarino, začimbe, kečap, majonezo in sojine omake.

Zdaj se zdi, kot da nič ne smeš jesti, vendar temu ni tako. Absolutno se je treba izogibati pšenici, pri ostalih izdelkih pa poglej kaj vsebujejo. Kot sem že rekla lahko za vse izdelke, ki so narejeni na osnovi pšenice, najdeš zamenjave in tako obstaja brezglutenski kruh, testenine, piškoti in kosmiči. Dobri nadomestki pšenice so ajda, koruza, riž, proso, čičerika, amarant, soja in kvinoja. Tudi večina mlečnih izdelkov ne vsebuje glutena, prav tako ne maslo, lahko piješ kavo, čaj, kar se pa tiče margarine in različnih olj pa poglej na embalažo. Pri glutenu je torej potrebno paziti na živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, tako so meso, ribe, sadje in zelenjava popolnoma dovoljeni. Skupaj z mlekom in mlečnimi izdelki dobiš zdravo in uravnoteženo prehrano, ki bi jo lahko užival vsak posameznik, zato tudi omejitve s strani športa niso potrebne.

Upam, da sem bila kaj v pomoč.

Lepo bodi.
Tina Naranđa, dr.med.,
specializantka pediatrije