koža

Vprašanja na tosemjaz.net.
hisj

koža

ObjavaNapisal hisj » 02 Dec 2017 12:13

Pozdravljeni.

Naj vam opišem mojo zgodbo:
ko sem bila stara 16 let sem začela jemati kontracepcijske tabletke YAZ in sem jih jedla vse do maja letos. Nato sem z jemanjem prekinila in po 3 mesecih ponovno začela z jemanjem. Vmes sem torej imela 3 mesečno pavzo. Ko sem začela jemati tabletke YAZ nazaj so se mi začeli pojavljati mozolji in akne v res kar hudi obliki. Ne vem ali je to zaradi 3 mesečne pavze, ker se je koža začela čistiti ali pa zaradi ponovnega uživanja tabletk?!?!... Vstrajala sem skoraj 3 mesece z ponovnim jemanjem Yaza nato pa sem se odločila da grem na posvet h ginekologu, ki mi je spremenil tabletke YAZ za tabletke Sibilla. Menil je, da se je moje telo spremenilo in da mu tabletke YAZ ne odgovarjajo več. Sedaj jem že 1 mesec Sibillo in koža ne gre nič na bolje. Pred 14 dnevi sem odšla tudi do osebnega zdravnika, ki mi je predpisal kremo Belakne. Vendar do sedaj še tudi ni nekih rezultatov.

Sedaj sem res v dilemi saj nevem al še naj vstrajam s tabletkami Sibilla ali naj preneham z uporabo kontracepcijskih tabletk?! Prebrala sem res ogromno o teh tabletkah in veliko punc je doživelo grozne izbruhe mozoljev po prenehanju jemanja tabletk. Predvidevam da so tabletke res neka kemijska stvar ki ti popolnoma poruši hormonski sistem v telesu. Res nevem ali jih naj neham jemati ali naj vstrajam?! Skrbi me da se mi bo mogoče zaj v dolgem roku stanje kože zaradi tabletk Sibilla izboljšalo, ko pa jih bom enkrat nehala jemat pa bo stanje spet katastrofalno...

Mi lahko svetujete kaj lahko naredim?
Menite da so izbruhi mozoljev posledica prenehanja jemanja? Ali zaradi ponovnega jemanja?

Prosila bi če mi lahko odgovorita oba strokovnjaka: dermatolog in ginekolog.

Najlepša hvala za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: koža

Uredništvo » 05 Dec 2017 14:45

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,
če si jemala kontracepcijske tabletke z namenom, da bi izboljšala stanje kože, je pričakovano, da se ti bodo mozolji ponovno pojavili, ko boš z jemanjem prekinila. Za učinek tabletk Sibilla, ki so registrirane tudi za zdravljenje zmerno hudih aken, je vsekakor potrebno počakati še nekaj mesecev.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
Hisj

Re: koža

ObjavaNapisal Hisj » 05 Dec 2017 22:44

Pozdravljeni.

Narobe ste me razumeli. Nisem jemala kt z namenom odpravljanja aken, ampak izkljucno zaradi zascite. Pred jemanjem kt nikoli nisem imela vecjih tezav z kozo.

Ravno zato me skrbi da mogoce te tabletke sibilla sploh niso zame, ker so se mi verjetno mozolji naredili samo zaradi hormonskega neravnovesja.

Mislite da ce bom jemala te tablete sedaj nekaj casa in ce se potem odlocim da preneham, da se mi bo koza spet poslabsala?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: koža

Uredništvo » 07 Dec 2017 09:14

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,
kot že rečeno, tabletke Sibilla ugodno vplivajo na stanje kože in jih je potrebno jemati nekaj časa. Premorov med jemanjem tablet ne delaj, če to ni priporočeno s strani zdravnika, ker je to nepotrebno in škodljivo, ker poveča možnost nastanka krvnih strdkov. Svojemu telesu boš naredila le škodo, če boš tabletke jemala in nato jemanje prekinjala na lastno pest, brez razloga.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije