Zdravniški pregled

Vprašanja na tosemjaz.net.
Larci454

Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Larci454 » 18 Nov 2017 14:05

Pozdravljeni

Imam vprašanje glede šolskega pregleda pri zdravniku
. Ali je res da se moraš v 8 razredu pri zdravniškem pregledu kaj sleči
Pred lansko leto smo se le tehtali, z merili, pregledali če rabimo očala,in povedati sem morala če imam menstruacijo in NC kej posebnega.torej a se moraš sleči či čisto????? Upam da mi odgovorite čim prej.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 21 Nov 2017 14:21

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena!

Na sistematskem greš v sestrski prostor v spodnjem perilu in tudi vsak posameznik k zdravniku pristopi v spodnjem perilu. Običajno se pogleda celo telo in v okviru tega spada tudi določanje spolnega razvoja, kar pomeni da pri puncah pogledamo razvoj dojk in poraščenost spolovila, pri fantih gledamo poraščenost in tudi če gre kožica čez glavico penisa. To vsak fant pokaže sam in se jih ne dotika. Seveda je ta pregled odvisen od vsakega zdravnika, nekateri ne vztrajajo da bi morale punce kazati svojih prsi. Tako da ne, ne bo se ti treba popolnoma sleči. Z zdravnikom/zdravnico boš sama, tako da bo pogledala samo tisto kar je nujno potrebno. Zavedamo se, da vam je nerodno, ampak je res potrebno opraviti ta pregled, saj lahko motnje v razvoju nakazujejo na bolezni, ki so do pubertete še neodkrite.

Lepo bodi,
Tina Naranđa, dr.med.,
specializantka pediatrije
Abbik

Re: Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Abbik » 22 Nov 2017 13:56

Pri nas na sistematskih pregledih pri puncah niso nikoli gledali ne spolovila, ne poraščenosti, ne prsi, ne bokov, ne ničesar. Zanimalo jih je samo to, ali je punca že dobila svojo prvo menstruacijo, pri kolikih letih je dobila svojo prvo mestruacijo in ali je njena menstruacija redna. Enkrat sem celo vprašala zdravnico, ali mi lahko pregleda prsi, pa mi je rekla, da je pri puncah prva menstruacija glavni in končni cij normalnega razvoja in da zdravnike, glede pubertetnega razvoja pri puncah, zanima samo to, ali dekle dobi svojo prvo menstruacijo ob pričakovanem času tj. med 9. in 16. letom starosti. Rekla je, da če dekle dobi svojo prvo menstruacijo od 9. do 16. leta starosti je potem njen pubertetni razvoj popolnoma normalen in končan in je popolnoma nepotrebno pregledovati prsi, poraščenost, spolovilo, hormone, itd. Zakaj je pri nas bilo tako, da jih je, glede pubertetnega razvoja pri puncah, zanimala samo prva menstruacija in nič drugega?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 24 Nov 2017 13:46

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Tako kot sem rekla, ta pregled se razlikuje od zdravnika do zdravnika. Običajno in pravilno bi bilo, da se vsaj enkrat (in mislim da je čas za to na sistematiki v 8. razredu, pa tudi pred tem) pregleda poraščenost, za prsi se puncam niti ni potrebno sleči. Večinoma so punce v 8. razredu že polno razvite ali skoraj, torej dosežejo že svoj zadnji pubertetni stadij in je zato nesmiselno ob naslednjih pregledih ponovno gledati prsi ali poraščenost. Punce tako samo spravljamo v zadrego, kar je popolnoma nepotrebno. In tako kot si rekla, če je menstruacija prisotna, redna ter traja normalno, potem je skrb odveč. Torej več dejavnikov je, kjer bi potem naredili bolj natančen pregled. Jaz bi npr. v primeru, da bi me punca prosila za pregled dojk, to tudi storila. Seveda ta pregled ni življenjskega pomena, ampak če bi punco zanimalo in/ali skrbelo, bi ji s tem pregledom vsaj pokazala kako si lahko tudi doma sama pregleda prsi.

Lep vikend ti želim,
Tina Naranđa, dr.med.,
specializantka pediatrije
Abbik

Re: Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Abbik » 27 Nov 2017 00:38

Pri nas na sistematskem je zdravnica rekla, da pravzaprav, če punca še nima 16. let, pa še nima menstruacije, da pač takšni punci ne gledajo sekundarnih spolnih znakov in niti hormonov. Šele, če punca že ima 16. let, pa še nima menstruacije, da šele takrat gredo potem gledati sekundarne spolne znake in hormone. Zakaj je tako?
Medtem, ko pa pri fantih, pri določanju normalnega pubertetnega razvoja, vsaj tako so rekli, nikogar ne zanima, fantov ne sprašujejo in jim ni pomembno, niti naj ne bi bil to cilj pubertete, ali so fantje že dobili svoj prvi izliv semena, ampak pri določanju normalnega pubertetnega razvoja gledajo samo, koliko je razvito spolovilo in sekundarne spolne znake. Torej, zakaj jih pri puncah zanima oz. je glavni cilj menstruacija, pri fantih pa jih zanima oz. je glavni cilj razvitost spolovila in sekundarni spolni znaki?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 01 Dec 2017 12:58

Odgovor svetovalke
________________

S prvim odstavkom se ne strinjam, ampak je verjetno vzeto iz konteksta, zato težko komentiram kaj je pediatrinja mislila povedati. Na vseh sistematskih pregledih že od malega in to pri obeh spolih opazujemo pojav sekundarnih spolnih znakov (npr. poraščenost pod pazduhami, v predelu spolovila itd.), saj je puberteta lahko tudi prezgodnja in ne samo prepozna. Seveda pa je pojav menstruacije zelo pomemben in tudi vsi podatki okoli tega. Pojaviti se mora do 16. leta, sicer govorimo o zapozneli puberteti in so potrebni nadaljnji pregledi pri ustreznih specialistih (endokrinolog, ginekolog itd.).

Pri fantih prvi izliv ni merodajen, ampak je poleg sekundarnih spolnih znakov (poraščenosti po moškem tipu, pojav globokega glasu itd.) pomemben razvoj spolovila, predvsem testisov. Pomembna je velikost in tudi konsistenca testisov, zato bi jih praviloma bilo potrebno potipati, kar je fantom seveda zelo nerodno. So določene bolezni, kot je npr. Klinefelterjev sindrom, ki ostajajo pri fantih popolnoma neodkrite pa se lahko izrazijo šele v pozni puberteti (okoli 18. leta) ali celo v odrasli dobi, ko želijo imeti otroke pa odkrijejo, da so neplodni. Zgodnje odkritje ali vsaj postavitev suma na takšen sindrom je možen z natančnim pregledom testisov v obdobju pubertete.

Lepo bodi,
Tina Naranđa, dr.med.,
specializantka pediatrije
Abbik

Re: Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Abbik » 04 Dec 2017 14:32

Zakaj pa pri fantih prvi izliv ni merodajen? Saj prvi izliv pomeni, da je dosežena spolna zrelost, dosežena spolna zrelost pa je cilj pubertete, tudi pri fantih, kajne?
Torej, po tej logiki, bi morali tudi puncam rutinsko pregledovati dojke, ali imajo dovolj razvite dojke oz. mlečne žleze v dojkah (za dojenje) recimo?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 06 Dec 2017 12:25

Odgovor svetovalke
_________________

Zato, ker nam nič ne pove oz. le pove, da je prostata kot žleza pričela delovati, ki pa nima veliko opraviti s spolno zrelostjo. Tudi neplodni moški imajo izliv, ki navzven čisto normalno izgleda, ko pa ga pogledaš pod mikroskopom, pa šele vidiš, da so spermiji odsotni, nepravilne oblike, negibljivi itd.

Prsi pri puncah se rutinsko gledajo, vendar jih velikokrat ne tipamo, ker to ni potrebno. Če punci rastejo prsi, potem je tam žlezno tkivo, kaj drugega pa bo??? Tipajo se v primeru, ko so kakšne patološke spremembe, zato pa je pomembno, da si vsaka ženska redno potipa svoje prsi in gre pravočasno k zdravniku, če zatipa kakšno zatrdlino, ki je potrebna nadaljnje obravnave.

Lep pozdrav,
Tina Naranđa, dr.med.,
specializantka pediatrije
Abbik

Re: Zdravniški pregled

ObjavaNapisal Abbik » 06 Dec 2017 14:35

Če sem prav razumela, tudi to, da je punca že dobila svojo prvo menstruacijo, ne pomeni nujno, da ovulira. Ker za menstruacijo ovulacija ni nujno potrebna, menstruacija pomeni, da se odebeljena maternična stena lušči. Tako, da ne pomeni nujno, da je punca plodna, če ima menstruacijo?
Ampak, ali naj ne bi gledali, če ima punca dovolj žleznega tkiva v prsih? Ker nekatere punce, nimajo skoraj nič prsi, niti za košarico AA skoraj nimajo, pa že imajo menstruacijo. Tako, da če ima punca majhne prsi oz. majhne mlečne žleze, bi lahko imela probleme pri dojenju?
Nekatere punce pa sploh nimajo mlečnih žlez v prsih, ampak so prsi sestavljene izključno iz maščobe, še posebno pri pucah, ki imajo več maščobe v telesu. Tako, da ni nujno, da je dojka tudi mlečna žleza, lahko je tudi maščoba ali tudi mišica, ker pri puncah, ki profesionalno trenirajo šport se okrepijo prsne mišice in je na zunaj videti, kot bi imele dojke.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 08 Dec 2017 08:37

Odgovor svetovalke
_________________

1. Tega nisem nikoli rekla. Res je, da se v času menstruacije odlušči zadebeljena sluznica maternice. Do nje pride, če se jajčece ne oplodi ali ne vgnezdi. Če je menstruacija redna, traja normalno, potem to pomeni, da je hormonsko ravnovesje vzpostavljeno. Vse to skupaj nam pove, da ženska ovulira. Menstrualni cikel je odvisen od nihanja ženskih spolnih hormonov tekom meseca in je zelo zapleten proces. Naš forum ni namenjen poučevanju, pač pa svetovanju mladostnikom, ki so v dilemi. Če te zanima kaj več, vzami v roke kakšno knjigo o ginekologiji ali preberi kakšen članek. Mogoče bo tole kaj v pomoč:
http://uk.clearblue.com/menstrual-cycles-and-ovulation

2. Še enkrat in zadnjič povem, opazujemo RAZVOJ prsi in ne njihovo VELIKOST. Tudi ženske z malimi prsi (košarico manj kot A) dosežejo zadnji razvojni stadij in lahko normalno dojijo. Da boš bolje razumela prilagam sliko ocene razvoja prsi po Tannerju, ki ga redno uporabljamo: https://www.proprofs.com/api/ckeditor_i ... (2607).png
Prsi pa se ne nehajo razvijati v obdobju najstništva, ampak šele po končani nosečnosti in dojenju. Med tem obdobjem se žlezno tkivo močno poveča. Ko pa je dojenje končano, pa se prsi zmanjšajo, atrofirajo in so navadno še manjše kot pred nosečnostjo.

3. To ni res. Izredna redkost je popolna odsotnost žleznega tkiva v dojki. To je tako zelo redko, da si upam trditi, da v svoji življenjski praksi ne bom videla dekleta s takšnim stanjem. In pri oceni pubertetnega razvoja bi taka punca izstopala, njene prsi bi bile nenavadne. V normalni dojki (tudi pri tistih puncah, ki so zelo suhe in izgleda da nimajo čisto nič maščevja in tudi pri tistih, ki trenirajo) se vedno poleg žleznega tkiva nahaja tudi maščobno tkivo. Zato se pri nekaterih puncah, ki se zelo zredijo, povečajo tudi prsi (na račun maščevja in ne na račun žleznega tkiva). ČISTO VSI pa imamo pod tem tudi mišice! Pri bodybuilderkah izgleda kot da nimajo nič prsi, ker imajo mišico tako zelo hipertrofirano (veliko) in izstopa, maščevja pa imajo zelo malo. Če so še na kakšnih moških spolnih hormonih, je tudi žleznega tkiva zelo zelo malo.

Lep pozdrav,
Tina Naranđa, dr.med.,
specializantka pediatrije