Glasba

Vprašanja na tosemjaz.net.
GLASILKA

Glasba

ObjavaNapisal GLASILKA » 16 Nov 2017 17:34

Pozdravljeni
V torek moremo peti za oceno.problem je v tem da jaz neznam peti.hodim na pevski zbor(če hodiš nisi uprašan)mene je zelo strah da ne bo vrgla ven,ko ne bo poslušala.pa še ful mam tremo.u našem razredu vsi pojejo lepo sm jst ne
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Glasba

Uredništvo » 20 Nov 2017 08:43

Odgovor svetovalke
_________________

Draga Glasilka,

upam, da boš pravočasno prebrala odgovor.

Že takoj na začetku, se mi je ob tvojem vprašanju postavilo vprašanje - kakšni so tvoji kriteriji, da nekdo poje lepo, drugi pa ne. Težko namreč verjamem, da bi bili v tvojem razredu vsi dobri pevci, le ti ne.To namreč ni mogoče. Nekateri verjetno radi pojejo, se samozavestno izpostavijo ob tem, drugi pojejo manj radi, so morda negotovi v tem početju. Kje se vidiš ti? Morda je vzrok predvsem v tremi, ki si jo tudi izpostavila. Verjetno veš, da se s tremo ob nastopanju soočajo tudi najbolj izkušeni igralci in pevci.... Ko sem brala kakšen intervju s katerim izmed njih, sem pogosto zasledila, da so povedali, da je trema celo do neke mere dobrodošla, da se bolj potrdiš...

Pa vendar ... Kako si lahko pomagaš? Najprej poskusi doma, v prostoru kjer se učiš, zapeti, sama zase. Morda se lahko posnameš na telefon, da boš imela dokaz, da zmoreš. Nato poskusi zapeti pred ogledalom, morda pred starši, pred igračami. Zelo učinkovita tehnika priprave na nastope je vizualizacija. To pomeni, da si pred samim dejanskim, resničnim dogodkom poskusiš predstavljati vse korake dogodka - nastopa. Torej od tega, kako boš vstala iz klopi, kako boš hodila do učiteljice, kako boš sedela, kako boš začela peti, kako te gleda učiteljica, kje so sošolci.... Pred samim nastopom pomaga, če poskusiš npr. trikrat globo vdihniti in izdihniti ter si ob tem reči znam, zmorem, vem, da mi bo uspelo. Pravkar predstavljene načine priprave lahko uporabiš tudi sicer, ko bodo na vrsti tudi druga ustna ter pisna ocenjevanja znanja.

Scenariji, vnaprejšnja predvidevanja kaj se bo zgodilo, ponavadi niso učinkoviti. Povzročajo samo strah in še večjo nelagodje. V kolikor se boš zapletla v kakšne takšne scenarije oz negativne misli, jih ustavi. Že besedica stop bo dovolj. Verjamem, da si lahko našteješ veliko dogodkov, ko si bila uspešna, ko si zmogla. Takrat jih uporabi in se spomni nanje.
Spomni pa se tudi na svoje sošolce, ki so že bili vprašani, kako je zgledalo. So morali peti ali tudi kaj povedati o snovi, ki ste jo obdelovali. Zakaj? Težko verjamem, da bi bila ocena odvisna le od petja. Predstavljam si, da ste se pred ocenjevanjem z učiteljico pogovarjali tudi o kriterijih ocenjevanja.

Draga Glasilka prepričana sem, da bo torek prav uspešen dan in da se ne bo zgodilo nič dramatičnega, kot npr. me bo vrgla iz zbora, videla bo, da ne znam peti.
Zaupaj vase.

Sporoči kako je šlo. Držim pesti.

Lepo te pozdravljam,
Barbara Stožir Curk, psihologinja
GLASILKA

Re: Glasba

ObjavaNapisal GLASILKA » 03 Dec 2017 12:53

Evo javljam še malo pozno.je uspelo.sam so usi rekl da ne niso nič slišal k sem pela še z eno sošolko
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Glasba

Uredništvo » 07 Dec 2017 09:06

Odgovor svetovalke
_________________

Draga deklica,

vesela sem, da si uspela. Verjetno se boš strinjala, da si dobila zase potrebno potrditev, da zmoreš. Bodi ponosna nase.

Bodi dobro in lepe praznike ti želim,

Barbara Stožir Curk, psihologinja