ljubezen in prijatelji

Vprašanja na tosemjaz.net.
whatdoido

ljubezen in prijatelji

ObjavaNapisal whatdoido » 10 Nov 2017 17:04

Hodim v 8 razred in imam zelo dobrga prijatelja, ki je hkrati tudi zelo privlacen in zabaven. Zdi se mi da sem zaljubljenega v njega, saj sem vedno ko je okoli mene vesela in nasmejana. Pocutim se zelo krivo saj je on moj najboljsi prijatelj in tudi naj prijatelj mojega fanta. Pred kratkim se je zacel rezati in srce me boli ko vidim njegove brazgotine. Vcasih se reze tudi v soli, kot se je to zgodilo danes. V oceh sem zacutila solze a nisem jokala. Ko sem ga uprasala zakaj se reze je rekel da se zeli ubiti. Zvecer me je usak dan strah ce bo jutri u soli ali ne. Kaj naj naredim da ga prepricam naj se neha rezati?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ljubezen in prijatelji

Uredništvo » 13 Nov 2017 11:58

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Hvala za tvoje pismo. Znašla si se v precej težki situaciji. Kar lahko storiš je, da mu stojiš ob strani in se poskušas pogovoriti z njim. Če je tvoj najboljši prijatelj, potem te bo verjetno poslušal. Povej, da te skrbi zanj, da ti veliko pomeni, in predlagaj obisk kakšnega svetovalca. Morda ti bo želel razkriti, kaj čuti in mu boš potem lažje pomagala. Samopoškodbe in željo po tem, da ga več ne bi bilo, je treba vedno jemati zelo resno. Hkrati pa vedi, da kljub temu, da mu želiš najboljše, nisi odgovorna za njegove odločitve in tudi izzid (v primeru da se mu res kaj zgodi) ni odvisen od tebe/ni v tvoji moči. Lahko si zanj tam, a še vedno je on tisti, ki se bo odločil.

Verjamem, da ti je težko in da ga imaš rada. Glede svoje zaljubljenosti vanj pa je najbolje, da vprašaš sama sebe, kaj (koga) si zares želiš: svojega fanta ali svojega prijatelja. Če je odgovor, da prijatelja, je morda najbolje, da pustiš fanta, čeprav je to zelo težek korak. Ne boš srečna z njim, če imaš rada nekoga drugega, pa tudi on ne bo srečen, če si ti globoko v sebi zaljubljena v prijatelja. Vedno je težko oditi iz odnosa, a še težje je vztrajati, ko je srce drugje. Si v precej zapleteni situaciji, a menim, da lahko iskren pogovor pomaga rešiti marsikaj.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag.psih.