Prepis na drugo gimnazijo

Vprašanja na tosemjaz.net.
oBupAn

Prepis na drugo gimnazijo

ObjavaNapisal oBupAn » 06 Nov 2017 20:05

Pozdravljeni!

Prosim, če lahko objavite samo odgovor, zaradi možnosti, da me kdo prepozna - hvala vam.

/izbrisanio v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prepis na drugo gimnazijo

Uredništvo » 13 Nov 2017 08:38

Odgovor svetovalke
_________________

Dragi fant,

najprej se ti iskreno opravičujem za pozen odgovor. Četudi si se poimenoval obupan, te sama ne bom tako naslavljala. Prepričana sem, da boš na koncu našel ustrezno rešitev za nastalo situacijo. Morda ti bo moj nasvet k temu pomagal.

Zapisal si, da resno razmišljaš o prepisu iz ene na drugo gimnazijo, imam prav? Gimnazijski program, ki ga obiskuješ ni povsem enak tistemu, kamor si želiš. Sklepam, pa nočem razkriti tvoje identitete, da obiskuješ eno od strokovnih gimnazij. Kot lahko razberem imaš do sebe visoka pričakovanja. Ocena 2 ali 3 te ne zadovolji. Te ocene doživljaš kot poraz, ti veliko pomeni kaj o tebi mislijo drugi? Ti ta predmet kvari uspeh, tako da ti ga zniža za eno oceno? Ti znižuje štipendijo? Boš moral ta predmet izbrati tudi kot enega izmed izbirnih predmetov na maturi? Kaj bi se zgodilo, če bi poskušal spremeniti odnos do predmeta (si osmisliti zakaj pa je vendarle smiselno imeti znanje s tega predmeta, kakšne prednosti ti lahko to prinese na tvoji karierni poti) - bi to lahko vplivalo na tvojo motivacijo? Bi to lahko vplivalo tudi na ocene pri tem predmetu? Zakaj te to sprašujem? Predvsem zaradi tega, ker želim da pretehtaš vse + in - za prepis oz. za nadaljevanje šolanja na obstoječi gimnaziji. Razmišljaj pa tudi dolgoročno. Kakšne cilje imaš glede kariere, kaj želiš početi, študirati.

Prepis sredi šolskega leta je verjetno možen, je pa odvisen od prostega mesta in dogovora s šolo, kamor se želiš prepisati. Načeloma se prepisi dogajajo na začetku šolskega leta oziroma se napovejo ob zaključku šolskega leta. V kolikor ti kakšen predmet manjka, pa je seveda potreben diferencialni izpit, ki ga opravljaš (gledano časovno) v dogovoru s šolo, v katero se prepisuješ. Izpite je vedno mogoče narediti, s kakšno oceno, pa je odvisno od znanja kandidata. Potreben pa je tudi kanček sreče.
Si se o svoji želji že pogovoril s starši, morda s šolsko svetovalno delavko na obstoječi gimnaziji? Predlagam, da se glede prepisa posvetuješ tudi s svetovalno službo na gimnaziji, kjer želiš nadaljevati šolanje.

Prepričana sem, da boš po temeljitem premisleku in zbranih informacijah našel ustrezno rešitev zase. V kolikor boš potreboval še kakšen nasvet, razmislek, mi piši.

Veselim se tvoje povratne informacije in te lepo pozdravljam.

Barbara Stožir Curk, psihologinja