Laži, laži, laži

Vprašanja na tosemjaz.net.
ObupanaDeklica

Laži, laži, laži

ObjavaNapisal ObupanaDeklica » 11 Okt 2017 09:03

Hej.
Jaz vec ne vem kaj narediti. Sedim v potoku solz in jocem. Moja mama je neznosna. Ves cas samo laze! Vsem laze! Se posebej pa meni in mojemu atiju. Jaz ne prenesem tega. In to niso male lazi. Dobila sem jo ze 100x kako si pise z drugimi moskimi. In to ne enim, ampak z najmanj 20 razlicnimi. In to umazane stvari. Pa z njimi se dobiva.. tudi to sem ze videla. Ko ji kaj recem mi zacne grozit, da se bo ubila itd... Nisem povedala nobenemu, ker ne upam. Ima pa vedno izgovor, da mora ostati dalje v sluzbi itd...(in to kao sedem ur)... pustimo preteklost... zlagala se je ze toliko stvari v tem letu, da se mi sploh vec ne, da stet. Jaz sem ji lepo rekla, ce ne bo nehala s tem, da se bom jaz ubila. Ne prenesem tega. Ne morem vec tak zivet. Skoraj nic je vec ni doma, ker se vlaci okoli. Jaz pa bi rada bila z njo tako kot vcasih. Obupana sem kot se nikoli. In zaradi tega sem padla v mocno depresijo. Moti me, ker se laze. Naj pove vsem resnico pa gre od doma. Ne pa, da tako grdo laze mojemu atiju in se dela pred njim prijazna. Noben si ne predstavlja kako me je prizadela. Jaz se samo jocem. Najmanj 5 krat na dan. Kako naj vse to ustavim? To ni normalno. Za jutri enaka zgodba. Rekla je, da mora v sluzbo. Jaz sem pa videla njej sms, da se dobi z enim. Torej sedem ur. Na koncu mi je tudi priznala, da je res. Atiju pa laze, da gre delat. Jaz mu ne upam povedat, ker vem kako bi reagiral. Najraje bi danes naredila samomor in napisala v pismu zakaj sem ga naredila. Moja mama misli, da jo s tem “izkoriscam”. Bi jo lahko prosim kdo od vasih svetovalecev poklical in ji vsaj povedal kaj nameravam? Ona mi ne verjame, da mislim resno in imam zaradi tega mocno depresijo. Prosim. Jaz ne vidim vec izhoda. Mogoce bi se je kak klic vsaj malo dotaknil? Ceprav ne verjamem :(
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Laži, laži, laži

Uredništvo » 12 Okt 2017 09:26

Odgovor svetovalke
_________________

Da, razumem in čutim tvoj obup, draga deklica. Lahko ugibam, da si nekje v zaključku osnovne šole? Na pragu odraščanja, soočena s skrajno nepoštenim odnosom s strani mame. Ne morem soditi o tem, kar tvoja mama počne s svojim življenjem; kaže pa na njeno nezrelost biti ženska, žena in mama. In najprej ti želim odločno povedati eno: TI NISI RAZLOG ZA MAMINE LAŽI, NISI KRIVA ZANJO, NE MOREŠ NOSITI ODGOVORNOSTI NAMESTO NJE. S tem v zvezi, čisto racionalno, je tvoje spogledovanje s samomorom povsem nepotrebno in brez neposredne povezave z dvojnim življenjem, kot ga mama živi. In obenem čutim tvojo žalost, obup, nemoč in tesnobo, ki jo sama zaznavaš kot depresijo in ki te vodi v takšno razpoloženje, da bi najraje kar odšla iz takšne situacije, iz katere sama ne vidiš izhoda. Kar želiš, je neko običajno družinsko življenje, kjer sta mama in oče iskrena drug do drugega in do tebe, ljubeča in sočutna. In kot praviš, da bi mama spet imela čas zate, zate kot hčerko, ker jo potrebuješ.

Ni običajno, da se otroci tako odkrito soočajo z nezvestobo enega od staršev. Reakcija otrok, mladostnikov, tudi tebe, da si nekako naprtiš "krivdo" za nastalo situacijo, je pogosto; posebej težko pri tebi je, da si (najbrž) edina, ki veš za mamino dvojno življenje. In da mama s teboj govori o tem, odkrito ali po tem, ko jo nekako "razkrinkaš" in ti hkrati z zavezo tvojega molka naloži krivdo, če se bo ubila, je pravzaprav njena manipulacija. S tem te obremenjuje, trpinči; laže tebi, laže očetu; laže tudi sebi, drugim.

Težko mi je izreči, ampak ne morem drugače. To, kar počne mama, mora jasno uvideti tvoj oče, njen mož, in nekaj ukreniti. Najprej zaščititi tebe, potem sebe, vaju. Morda že tudi sam sluti, ali celo ve, a ne zmore uvideti. Ker ima tvojo mamo rad, ji zaupa, verjame. Razumem, vem, ne moreš biti v vlogi "kurirja" in očetu razkriti, kaj se v resnici dogaja . Poskusi zaupati komu od bližnjih, morda babici, dedku, teti - nekomu, ki tudi verjetno ve za mamino življenje, da opravi razgovor z njo, z očetom. Ta spletna svetovalnica - TSJ - je namenjena izključno svetovanju otrokom in mladostnikom "na daljavo" . Ostaja zaupna in anonimna. V njenem okviru ne moremo, tudi če bi nam zaupala kontakt, govoriti s tvojo mamo in jo soočiti z vsem, kar njeno obnašanje, njene laži povzročijo tebi, tvojemu očetu, vaši družini. Lahko pa ji pokažeš, prebereš tale moj odgovor, ali njegove dele. In se poskušaš z njo mirno pogovoriti. Mirno, trezno - tu mislim predvsem na odraslo osebo, tvojo mamo.

Da, mirno pogovoriti v taki situaciji je lahko reči, zapisati; čutim, da je tebi res neskončno težko, da trpiš zaradi vsega, kar mama počne, in še zaradi tega, da se ne bi razkrilo, razvedelo; skrbi te, kako bi sprejel resnico oče, skrbi te, da bi si mama kaj naredila. Samo zase te ne skrbi, ker ostajaš prepuščena sama sebi. Ne moreš, ne smeš biti odgovorna za ravnanja svoje mame, tudi ne za očetova ravnanja. Rada se imej do te mere, da dobro skrbiš zase , kolikor se v takšni družinski situaciji sploh da. Da redno ješ, spiš, greš v šolo, med vrstnike, da bereš, kar te veseli; tudi zato, da se razbremeniš. Poskusi navezati tesnejši stik z očetom, povabi ga na potep po okolici, poskusi se pogovarjati z njim o vajinem odnosu, o družinskem življenju, o tem, kako sprejema mamino odsotnost od doma. Morda napelješ razgovor o knjigi, ki si jo prebrala; o filmu, ki si ga skupaj ogledata. Poskusi se zbližati z očetom še bolj kot doslej.

Velik, zelo velik korak si naredila, da si nam zaupala svojo stisko. Ohraniva stik, prosim. Morava poiskati izhod. Upam, da boš v svoji širši družini našla še kakšno oporo, v živo. Zaupajva si. Tudi sama moram razmisliti, kaj je še možno ukreniti . Ne vem vsega, žal. A vem, čutim, da so v tebi moči, ki se jih zdaj niti še ne zavedaš in ki te močno priklepajo na življenje. S teboj sem, ne za jok, pač pa zato, da iščeva pomoč zate. Samo zate.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
nekdozesem

Re: Laži, laži, laži

ObjavaNapisal nekdozesem » 13 Okt 2017 14:55

Omg! nisi edina. imam enak problem. za to ji placujejo. in v javnosti gleda nevem ce so to slike nje ali koga ker ne vidim obraza (verjetno ja) in si pise z ljudmi in misli, da ne vidim.
To ze traja nekaj let in sem se zdaj nekako sprijaznila.