Psiholog

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lea16

Psiholog

ObjavaNapisal Lea16 » 10 Okt 2017 18:57

Pozdravljeni, mene pa zanima kako ti psiholog dejansko pomaga?
Namreč sama več tega ne bom zmogla. V moji glavi in v mojem telesu se dogajajo take grozne stvari, da sama več to ne bom zmogla... zanima me ali je psiholog plačljiv? Ali lahko hodim k psihologu brez, da bi starši vedeli? Ali mislite, da bi mi psiholog lahko pomagal?
Drugače pa sem stara 16 let.

Hvala, da ste si vzeli čas za mene:)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Psiholog

Uredništvo » 12 Okt 2017 10:09

Odgovor svetovalke
_________________

Lea, lepo pozdravljena!

Psiholog je strokovnjak na področju skrbi za duševno zdravje ljudi. Psiholog pomaga predvsem na način, da s pomočjo pogovora (in morebitnih drugih ocen) ugotovi ali razišče vzroke stisk in težav, ki jih posameznik doživlja, obenem pa svetuje in uči na kakšen način se z njimi spoprijeti, jih obvladovati, izboljšati oziroma premagati. Vzpostavlja varen in zaupljiv svetovalni odnos, kar pomeni, da informacij, ki mu jih zaupaš, ne izmenjuje z drugimi osebami.

Za začetek lahko najprej obiščeš svojega osebnega zdravnika in njemu opišeš vsa svoja doživljanja, počutje ter razpoloženje. Tvoj osebni zdravnik te lahko, glede na presojo, napoti dalje, h kliničnemu psihologu ali pa ti predstavi druge možnosti. Napotitev h psihologu s strani tvojega osebnega zdravnika je zastonj, vendar so v tem primeru daljše čakalne vrste, kar pomeni, da najverjetneje ne boš prišla hitro na vrsto.

Brezplačno in takoj lahko do psihološke podpore in pomoči dostopaš preko psihološke svetovalnice Kameleon (http://svetovalnicakameleon.si/), ali pa pokličeš na nekatere telefone, npr. Tom telefon (116111) ali Klic v duševni stiski (01/520-99-00). Gre za svetovalnice, ki poskrbijo za razbremenitev in ustrezne usmeritve glede tvoje stiske. Več informacij na koga se lahko obrneš (najbližje tebi, oziroma kraju kjer živiš), kdaj in tudi finančno najbolj ugodno, dobiš na številki 031/ 704-707 – Center za psihološko svetovanje POSVET. Lahko jim tudi pišeš na njihov e-mail naslov: [email protected]

Pripenjam ti še naslov njihove spletne strani http://www.posvet.org/

Podpora in pomoč ostalih psihologov je večinoma plačljiva. Slabost tega je visoka cena, prednost pa je hiter dostop.

Upam, da sem ti odgovorila na tvoje vprašanje.

Vse dobro! :)
Urška Mlinar, psihologinja
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Psiholog

Uredništvo » 12 Okt 2017 13:56

Odgovor svetovalke
_________________

Obisk psihologa (na napotnico), torej v zdravstvu, je možen brez vednosti staršev tudi pri mladoletnih. Torej sam lahko greš do osebnega zdravnika po napotnico, jo prineseš v Zdravstveni dom, na oddelek za mentalno zdravje in si nato v čakalni vrsti za obisk psihologa. To je možno brez vednosti staršev. Je pa v nadaljevanju spodbujano, da se o tem, zakaj ne želiš, da starši za to vedo, pogovoriš in na tem delaš. Če ni nekaj takšnega, da bi vključitev staršev, mladostniku/otroku škodovalo, potem se nekoč, če je to smiselno (da imajo kakšne težave v teh odnosih) starše vključi.

Če pa greš samoplačniško k psihologu je pa tudi možno brez vednosti staršev.

Lep dan :)

Pia Robida, mag. psih.