rezanje in depresija

Vprašanja na tosemjaz.net.
cuttingirl004
Objave: 3
Pridružen: 07 Okt 2017 14:35

rezanje in depresija

ObjavaNapisal cuttingirl004 » 09 Okt 2017 22:25

živjo!
vem da nisem prva ki vam piše o tem ampak bi vas vseeno rada vprašala nekaj v zvezi s tem.
prvič sem se porezala ko sem bila v 4. razredu (sedaj sem v 8.), zaradi tega ker so me v šoli veliko izzivali. zato sem se odločila zamenjati šolo, ker sem mislila da se bo use popravilo, mislila sem da bo to nov začetek. ampak lani sem ugotovila, da je bila to mogoče napaka. fizično in psihično sem precej bolj razvita od svojih sošolcev, zato so me začeli izzivati, se iz mene zafrkavati, izkoriščali so me itd.imam tudi zelo slabo samopodobo in ta notranji glas ki mi govori grozne stvari. zato sem se ponovno začela rezati. rezala sem se približno pol leta. in ko so moji starši in ostali ugotovili da se režem mi je bilo grozno, saj so vsi govorili da sem to storila zaradi pozornosti (to so rekli tudi moji starši). v šoli so namesto da so mi pomagali, se me izzivali še bolj. poleti je bolje ampak sedaj ko se je spet začela šola me je strah da se bo spet začelo. opažam pa tudi, da čutim veliko potrebo po tem da bi se spet rezala. zanima me ali je kaj narobe z mano, zaradi vsega tega dogajanja (imam občutek da me bo večno spremljal)? kaj naj naredim glede notranjega glasa in kako naj se uprem tej skušnjavi po rezanju?
hvala za odg.
lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: rezanje in depresija

Uredništvo » 12 Okt 2017 09:27

Odgovor svetovalke
_________________

Kako ubežati svojemu notranjemu glasu, ki te napeljuje k rezanju - težko vprašanje. Razmišljam, da je ta tvoj notranji glas morda črpa moči iz nečesa, kar je v tebi in česar se sama morda niti ne zavedaš .

Praviš, da si zgodaj dozorevala, fizično in psihično ter morda zato bila tarča svojim vrstnikom. Sovrstniki niso najbolj prijazni do drugačnih, tistih, ki odstopajo, izstopajo, v čemerkoli že - barvi kože, las, postavi, izgledu, obnašanju. Tudi prešolanje ni spremenilo tvoje pozicije, tvojega doživljanja sprejetosti med vrstniki. Ne čutiš se sprejete, enakovredne, enakopravne med njimi; čutiš, da te izzivajo, kar povečuje tvojo notranjo stisko in načenja tvojo samozavest. Upam, da si v šoli uspešna; morda odstopaš med vrstniki tudi v šolski uspešnosti - samo ugibam. Skupaj s teboj želim razkriti izvir tistega tvojega notranjega glasu, ki te nagovarja k rezanju, samopoškodovanju, samo-kaznovanju.

Ne, nikakor to ni iskanje pozornosti; je pa iskanje strokovne pomoči, kar pomeni iskanje razlogov, stisk, situacij, ki te vodijo k takšnemu ravnanju. Je učenje tehnik, trikov, ki bi preusmerile tvoj notranji glas drugam, v bolj ustvarjalna, produktivna ravnanja. Razmišljam, skupaj s teboj, kakšno strokovno pomoč poiskati. Najprej takšno, ki ji boš sama zaupala, bo dostopna in boš s to osebo lahko vzpostavila dober, zaupen osebni stik. Strokovna pomoč pomeni, da si tudi sama odkrita do sebe, da želiš in se trudiš tistemu svojemu notranjemu glasu odvzeti moč ukazovanja nad seboj. Razumeti sebe, svoja ravnanja in vzgibe je že pol poti k spremembam. Običajno za to, da razumemo sebe, rabimo sogovornika, ki nam postavlja ogledalo. In tu sva, sogovornici, da poiščeva strokovno pomoč. Si še piševa, prav?!

Lep pozdrav,
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
cuttingirl004
Objave: 3
Pridružen: 07 Okt 2017 14:35

Re: rezanje in depresija

ObjavaNapisal cuttingirl004 » 15 Okt 2017 13:04

živjo!
v šoli sem uspešna (več ali manj imam vse 5, zato me izzivajo da sem piflarka) lani med obdobjem rezanja so ocene šle malo navzdol. tudi mene zanima kako utišati ta moj notranji glas saj nočem več prizadeti družine z rezanjem.
lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: rezanje in depresija

Uredništvo » 02 Nov 2017 10:53

Odgovor svetovalke
_________________

Kako utišati tvoj notranji glas, da ne bi prizadela svoje družine? ali najprej in bistveno, da ne bi prizadela same sebe?! Pomisli, kateri RAZLOG je ZATE OSEBNO bistven, poglaviten. Spoštuj samo sebe, rada se imej, in tako tudi vse, kar je tvoje, torej tudi tvoje telo. Ne poškoduj ga.

Kot praviš, si zelo dobra, odlična učenka; imenitno!!! Ne obremenjuj se s tisto "piflarko", tisti, ki te tako označujejo, s tem govorijo največ o sebi. Tudi sami bi verjetno želeli imeti boljši uspeh v šoli, pa ne gre brez truda, dela, motivacije in malce tudi nadarjenosti. Bodi ponosna na ta del sebe. Tisti del, ki ti prišepetava kaj takega, kar te rani, te poškoduje, pa presliši, ignoriraj. Če je glas premočan in te preganja, se zamoti s čim, kar rada počneš. Pojdi teč, pojdi med vrstnike, v kino, beri. Karkoli počni, samo da ubežiš notranjemu glasu. Preglasiti ga moraš, kadar ignoranca odpove.

Vem, enostavno se sliši, bere; upoštevati nasvet, pa je čisto nekaj drugega. A sem prepričana, da ti že uspeva in ti bo uspelo.
Zaradi tebe same, najprej.

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja