iskanje pozornosti

Vprašanja na tosemjaz.net.
piaaip

iskanje pozornosti

ObjavaNapisal piaaip » 06 Okt 2017 20:04

Zdravo,

jaz vam pa pišem iz enega velikega obupa... moram povedati da sem že kot majhna doma dobila zelo malo pozornosti ker sem se rodila v veliki družini. potem sem pri trinajstih letih zbolela za anoreksijo, ki sem se je sicer ozdravila, a sedaj pri 18 dobivam občutek, da še vedno iščem pozornost.

Zavedam se, da sem veliko fantom všeč in to mi je dvignilo samozavest. V tem letu sem začela veliko več slik objavljati na socialna omrežja, potem velikokrat govorim le o sebi, hočem govoriti le o sebi, drugi so mi že povedali, da imam take geste, naprimer si popravim lase ko so fantje zraven pa se jim smehljam, in to jim gre baje na živce, ker kao VSE osvajam. (če sem iskrena, imam rada družbo fantov, a sama sem močno nesamozavestna, še vedno, in se bojim da me fantje ne bojo marali, zato pri vsakemu, ki me pogleda, iščem pozornost, čudno se sliši ampak več jih imam na zalogi... čeprav z nobenim potem nič nimam)

resnica je, da taka ne želim biti, ampak je vse to le podzavestno. ko nisem v središču pozornosti, sem obupana in prepričana, da me nihče ne mara. morda je strah upravičen tudi zato, ker še nikoli nisem imela fanta in sem vedno na kakšnih žurkah jaz silila v fante. saj fantom sem privlačna(so rekli), ampak vem da nikomur ni všeč da punca vanj sili. in zato mi je hudo. ker doma nikoli ne dobim pozornosti, jo potem iščem drugje.

bojim se, da me ljudje označujejo za "pocestnico", ker naprimer ko sem zelo pijana, se obešam po fantih, jih objemam, silim v njih... vse nezavedno! tega se naslednje jutro MOČNO sramujem. sovražim to, da sem taka. zanima me, če to, kakršen si, ko si pijan, pove kaj o tvoji podzavesti?

iskreno si želim, da taka več ne bi bila. da ne bi iskala pozornosti. nočem več po vsaki žurki pretrgati stikov z vsako osebo, ki je videla kako se obnašam.

zato sem tudi nehala pit, hodit na žurke itd. v razredu imamo dve punci ki sta pa še hujši kot jaz- ves čas iščeta pozornost- na glas govorim, da mi je vseeno zato in sta grozni, v resnici pa sem le ljubosumna ker dobita več pozornosti. moja najboljša prijateljica je čisto nasprotje- nikoli ni iskala pozornosti. in to privlači ljudi... ker ni taka punca ki se ves čas smehlja itd. skušam se zgledovati po njej, pa je težko. mislite, da ima tudi moja nekdanja anoreksija vezo z vsem tem? zdrava sem pa 100%.

najlepša hvala in lep pozdrav.

Pia
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: iskanje pozornosti

Uredništvo » 12 Okt 2017 14:55

Odgovor svetovalke
_________________

Draga Pia.

Če na kratko povzamem tvoj mail, ugotavljaš, da si nesamozavestna in zaradi tega iščeš pozornost fantov na načine, ki niso všeč niti tebi niti fantom, pa tudi dekletom ne. Kar opažam v tvojem pismu, je neka nesigurnost, neodločenost:
- po eni strani si samozavestna, kar se tiče tvoje zunanje podobe in veš, da si všeč tudi fantom. Po drugi strani pa nisi prepričana vase in iščeš dodatno pozornost in se svojega vedenja zaveš šele kasneje.
- Ko nisi v središču pozornosti, si obupana in prepričana, da te nihče ne mara, zato iščeš pozornost tako, da siliš v fante. Po drugi strani se ti zdi, da fantje nimajo radi, da punce silijo vanje.
- Po eni strani si ne želiš več iskati pozornosti na tak način, kot to počneš sedaj, saj opažaš, da pozornost dobi tudi tvoja prijateljica, ki se vede nevpadljivo. Po drugi strani pa si ljubosumna na punce, ki pozornost iščejo na še bolj vpadljiv način kot ti.

Mladostnik se sooča z vrsto razvojnih nalog, kot so iskanje lastne identitete oziroma samopodobe, sprejemanje lastnega telesa, oblikovanje spolne vloge, odnos s starši in vrstniki, odnos do prihodnosti ter izobrazbe. Najstništvo je torej obdobje, ko posameznik gradi svojo identiteto. Po domače bi rekli, da "se išče". Zato je to obdobje za marsikaterega mladostnika zmedeno.

Kolikor lahko razberem iz tvojega pisma, si zdravo dekle, ki se še ni povsem našlo. Kot večina najstnic se veliko ukvarjaš s tem, kakšno vlogo imaš v družbi, in se primerjaš z ostalimi. Če te prav razumem, si najmanj samozavestna pred fanti. Se morda počutiš, kot da bi nekoliko izgubila kontrolo in posledica tega so vedenja, ki jih niti sama ne maraš?
Ko nismo prepričani vase, lahko alkohol postane sredstvo za doseganje navidezne samozavesti, kar nas pogosto privede v neprijetne situacije, kar si izkusila že sama. Mislim, da lahko brez skrbi hodiš na zabave, le alkoholu se izogibaj, saj je za tvoje razvijajoče možgane tako ali tako slab.

Verjetno boš potrebovala še nekaj časa, da boš ugotovila, kdo dejansko si in kaj želiš. Če boš svoje pismo pozorno prebrala, boš že našla nekaj odgovorov, npr.: ne želiš biti pijana in se vesiti po fantih. Najdeš še kaj? Pomagaš si lahko tako, da si v stiku s fanti pozorna nase. Opazuj, kaj se dogaja v tebi. Morda si kdaj že bila v situaciji s fantom, ko si se dobro počutila v svoji koži. Kako si se vedla takrat?

V pismu si omenjala predvsem tiste lastnosti, ki jih ne maraš. In verjemi, da imamo takšne lastnosti vsi, saj nihče ni popoln. Dobrodošlo je, da jih ozavestimo in delamo na njih. Vsaj tako pomembno pa je, da se zavedamo tistih osebnostnih lastnosti, na katere smo lahko ponosni. Morda boš bolj jasno sliko o sebi dobila, če boš na list papirja napisala tiste svoje osebnostne lastnosti, na katere si ponosna. Če boš imela težave, povprašaj starša, brata/e, sestro/e, prijateljico/e.
Radovedna sem, kaj boš ugotovila o sebi :)

Pogumno naprej,
Janja Mišič, univ. dipl. psih.