Problemi v družini

Vprašanja na tosemjaz.net.
piapolonica

Problemi v družini

ObjavaNapisal piapolonica » 09 Avg 2017 09:54

Imam velik problem in ne vem kaj naj naredim. Moja mami je že nekaj let varala na mojega očeta in ko je to on pred nekaj meseci izvedel je šla od hiše in se vselila v stanovanje skupaj z njenim ljubimcem. Še vedno je prihajala k naši hiši, ker je hiša last njene mame (moje babice) in ker je mnenja da sama ni storila nič narobe. Za svoja dejanja namreč krivi mojega očeta, ki z njo ni dovolj komuniciral. Tudi on ni najboljši oče, saj sva z mojo sestro dvojčico spoznali, da mu je veliko več do tega da se najina mami vrne nazaj kot pa do najine sreče. Že leta nama mami ni posvečala pozornosti, kot bi to storila dobra mama, poleg tega je izbrala svojega ljubimca namesto nas in se sploh noče vrniti k nam, če ne bi to že pokazala. Zato je midve s sestro ne želiva nazaj, medtem ko naju oče ves čas prosi, da jo pokličeva in jo prosiva naj pride nazaj. Mislili sva, da je končno stopil na najino stran, ko je pred kakšnim tednom dni rekel, da tudi on noče da se vrne. Potem sva šle midve čez vikend na morje in ko sva se vrnili, sva videli, da je nekdo vzel vse fotografije iz okvirjev v našem stanovanju, kar je bilo čisto nepotrebno po mojem mnenju. Oba najina starša se obnašata kot otroka! Jaz sem se sprijaznila s tem da je po največji verjetnosti mami prišla domov in pobrala slike, čeprav res ne vem zakaj je bilo to potrebno, ampak moja sestra je bila zelo prizadeta, ker je vzela nekatere najljubše slike od naju, zato ji je poslala sporočilo, zaradi katerega je mami potem klicala najinega očeta (tak otrok je, da se ni mogla pogovorit z lastno hčerko). Najin oče se je potem začel dreti na naju obe, zakaj se kregava z njo. Naslednji dan je moja sestra pospravila vse prazne okvirje in magnete, ki so na hladilniku prej držali najine fotografije (kar po mojem mnenju ni bilo nič narobe, saj so se tudi meni prazni okvirji zdeli zelo depresivni). Toda najin oče ni bil enakega mnenja saj se je ob prihodu domov zelo razjezil na OBE, češ da nikoli nič ne narediva, nikoli nič ne pospraviva, takšne stvari kot so okvirji pa sva dali stran. Začel se je tako dret, da je najina babica grozila da bo poklicala policijo, moja sestra pa je odšla od doma. Po nekaj urah jo je oče našel in ona mu je povedala, da ne sme več priti domov. Sedaj ga ni, mami živi drugje, midve pa sva v hiši z najino babico. Zadeva je šla izven kontrole in res ne vem kaj naj naredim. Imava odlično polsestro, ki je stara že skoraj 30 let in nama veliko pomaga z nasveti, poleg tega pa tudi teto, ki nama je vedno na voljo. A še vedno ne vem kaj narediti! Če se noben od staršev ne vrne, ne bova mogli vse sami. Lahko si kuhava in pereva, ker to počneva že odkar je mami šla, ampak ne moreva plačevati elektrike in vsega, kupovati hrano... Kaj naj narediva?
XY33

Re: Problemi v družini

ObjavaNapisal XY33 » 11 Avg 2017 19:36

Drago dekle, poiśči najbližji Center za socialno delo, kjer ti njo pomagali!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Problemi v družini

Uredništvo » 16 Avg 2017 07:25

Odgovor svetovalke
________________

Zeres vama s sestro ni prijetno v takšnih razmerah. Še dobro, da imata oporo v polsestri in babici tudi, upam. Seveda
"lahko" živita sami, tudi brez očeta in ne samo mame, a nikakor ne moreta poskrbeti za vse v ekonomskem smislu.

Pa tudi, zanesljivo čutita tako, je dom prazen, če ni očeta, tudi mame. Še težje pa je, če je doma prepir, tudi tišina, ki odmeva in boli. Kot razumem, se s sestro dvojčico dobro razumeta in sta kar samostojni. Ne vem, koliko sta stari, ampak zanesljivo še nista polnoletni. Torej je pred vama še kar lep čas šolanja, študija in priložnosti za učenje samostojnosti.

Kar se skrbi za vaju tiče, sta za vaju dolžna poskrbeti tako oče kot mama; vsak v skladu s svojimi možnostmi. Tu mislim na osebne stike tako z mamo kot očetom; vsekakor je lažje, če ne živita sami (čeprav je babica v isti hiši), ampak živi pri vaju vsaj eden od staršev. Dolžnost staršev je tudi, da poskrbita za materialne pogoje - hrano, obleko, vse v zvezi s šolanjem, zdravjem, tudi za plačilo stroškov življenja (položnic in podobno). Prepričana sem, da se je oče že vrnil in da ste se nekako dogovorili za življenje naprej. Če vendarle ni tako, se prosim oglasita na Centru za socialno delo v kraju, kjer živita, ali v večjem kraju, ki je najbližje. Povejta za situacijo, v kateri sta, in Center je dolžan poskrbeti za vaju. To pomeni, da bodo poiskali stik z očetom in mamo, s ciljem, da se sklene dogovor, ki bo vama v podporo, vsaj dokler ne bosta polnoletni. Pri tem lahko prosita za pomoč babico, ki pa je morda bolj pristranska, to je, da morebiti bolj zagovarja vajino mamo. Ali pa polsestro, s katero imata res zaupen odnos, a nikakor polsestra ne more skrbeti v popolnosti za vaju. Živeti mora predvsem svoje življenje, kar s sestro zanesljivo razumeta.

Težko razumem vajine starše, a nikakor ne smem soditi o življenju za katerega sta se odločila. Očetu sta verjetno hčerki iz drugega partnerstva, navezanost na vajino mamo je očitno močna in boleča zanj. Oče bi mamo sprejel nazaj, vedve s sestro nikakor ne. Zapleteno, a razumljivo. Sprašujem se, kakšno je čustveno življenje vaše družine. Se vedve s sestro čutita sprejeti, ljubljeni, podprti v družini, tako od očeta kot od mame? Se oče in mama vprašata, kako čustvujeta vedve, kako se počutita, kako prebolevata težave? Oče in mama se ukvarjata, očitno, samo sama s sabo. Kot da sta samo še partnerja, mož in žena, ne tudi oče, mama.

Menim, da resnično potrebujete vsi v družini pogovor, še najbolje ob pomoči za to usposobljenega strokovnjaka, družinskega terapevta. Kaj bosta s partnerstvom oče in mama v prihodnje, je predvsem njuna odločitev; a najprej in prvenstveno je njuna odgovornost, da poskrbita za vaju s sestro. Tu mislim na osebno, čustveno skrb kot tudi širšo, materialno in socialno.

Vsekakor bom vesela , če se še oglasiš v tem za vaju s sestro zmedenem, pregretem poletju.
Srečno!

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja