izcrpanost

Vprašanja na tosemjaz.net.
guest2112

izcrpanost

ObjavaNapisal guest2112 » 07 Avg 2017 13:11

Zdravo..

Sem fant star 20 let. Po končani srednji šoli sem pričel z rednim delom. (Prej sem delal samo vikende in počitnice ) Delal sem tudi po 250 ur na mesec.. Po nekaj mesecih sem zamenjal službo saj enostavno nisem več zmogel usega tega pritiska šefa in dela. Ko sem dobil novo sluzbo je bilo malo bolse. Čez nekaj mesecev me klice bivsi sef če bi lahko spet prsu delat med vikendom.. In tko zdej delam že od pomladi.. En redni šiht med tednom in potem še za vikend. Torej se nabere tedensko okoli 60ur. Razlog zakaj to pišem je da imam občutke da bo prišlo do izgorelosti. Nekaj tednov sem imel težave z nespečnostjo.. Ze tako včasih spim samo par ur med eno in drugo službo. Na spletu sem že nekaj prebral na to temo.. Zanima me ali je toliko ur tedensko sploh priporočljivo delat?
hvala za odg. in prosim če lahko objavite samo odgovor.
Uredništvo::tsj
Objave: 36138
Pridružen: 09 Jun 2004 09:59

Re: izcrpanost

ObjavaNapisal Uredništvo::tsj » 11 Avg 2017 13:32

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljen!

Postavljaš vprašanje, ki je žal pogosto aktualno: velike časovne obremenitve na delovnem mestu in nadure, ki pri delavcu lahko sprožijo različne stiske in resno vplivajo na zdravje - tako fizično kot duševno. Določene težave, ki jih opisuješ (nespečnost, skrb zaradi morebitne izgorelosti) so resen alarm, katerih velja ne spregledati. Ne poročaš sicer o razlogih, zakaj obe deli opravljaš.
Zakon predpisuje 56 ur kot najvišjo dopustno tedensko mejo dela, a še to število je zgolj izjema, nikakor pa ne bi smelo biti pravilo oz. trajati dlje časa.

Morda si k pretirani opravilnosti nekoliko osebnostno nagnjen ali pa k trenutnemu tempu prispeva kakšna druga situacija (npr. finančna), o kateri ne poročaš. V vsakem primeru se mi zdi pomembno, da si opazil negativen vpliv, ki ga tolikšno število ur nosi.
Počitek je bistven, saj pomeni regeneracijo, usmeritev v prostočasne aktivnosti in prepotrebno sprostitev, nenazadnje pa je tudi pogoj da delo lahko tudi v prihodnje še opravljaš kvalitetno. Posledice izčrpanosti in izgorelosti se v začetku kažejo v slabši imunski odpornosti, upadu energije in nespečnosti (o tem že poročaš). Že kmalu pa lahko sledi t.i. adrenalni zlom, ki pomeni dolgotrajno bolniško odsotnost, odprava posledic pa se z okrevanjem šele prične.

Vabim te predvsem k premisleku, čemu opravljaš že dlje časa obe deli. Je razlog finančne narave? Bi imelo "zgolj" redno delo tolikšne finančne posledice, da takšna rešitev trenutno še ni sprejemljiva? Ali je razlog druge narave?
Ker z domnevami zgolj ugibam, mi jih lahko nekoliko osvetliš, če želiš.
Če potrebuješ kakšno dodatno pomoč, dobrodošel z vprašanjem.

Lep pozdrav,
Matic Cizel, dipl. psih. (UN).
guest2112

Re: izcrpanost

ObjavaNapisal guest2112 » 11 Avg 2017 14:22

Zdravo..

Vsekakor razlog ni finačni. Drugo delo ki ga opravljam med vikendom je predvsem zaradi tega ker manjka delavcev in je ogromno dela. (delam u gostinstvu). Namrec prej sem tam hodil redno delat. In kr sm hotel pomagat da bi malenkost lažje delali sploh čez poletje sem pristal na to da delam med vikednom.. In po 3 mesecih sm spoznal da je to enostavno preveč in se spraševal ali je to sploh dobro zame da imam vsak teden toliko ur..
lp