Nikomur nisen všeč taka kot sem

Vprašanja na tosemjaz.net.
Letnik2004

Nikomur nisen všeč taka kot sem

ObjavaNapisal Letnik2004 » 04 Avg 2017 19:51

Živjo sem nina in nihče me ne mara ta ko kot sem in vsak dan jočem. Nasrečo sedaj še ni šole ker me moji sošolci in sošolke spravijo v zadrego ker se mi posmehujejo ker sem debela (sem bol močnejša v trebuhu in jim je smešno)no nimam prijateljev in sem sama za vse.
Sem bolj glasna oseba in kot sem že povedala debelejša,v šoli mi angleščina povzroča težave in njim je to smešno!!
Moji starši o se zafrkavajo iz mene če kaj narobe naredim in se moja sestra iz tega norčuje s prijateljico glede ene delikatne zadeve.
Kaj naj naredim ? Sedaj smo na morju in sploh ne uživam starši so nehali se zafrkavat in je malo bolje ampak vseeno se bliža šola😢zdi se mi da me noben nemara take kot sem.
Želela bi si hizrega odgovora☺
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nikomur nisen všeč taka kot sem

Uredništvo » 11 Avg 2017 13:42

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Nina!

Najprej bi se ti rada zahvalila, da si se nam zaupala s tvojo zgodbo. Praviš, da te nihče ne mara takšne kot si žalostna. Praviš tudi, da se ti sošolci posmehujejo in nimaš prijateljev. Če te prav razumem, se ti včasih posmehuje tudi družina.

Razumem, da ne uživaš na morju glede na to, kar si napisala. Razumem tudi, da si žalostna in te je strah septembra ter šole. Svetujem ti lahko, da zdaj ne razmišljaš preveč o prihodnosti, o šoli in kako bo takrat. Poskusi biti prisotna v tem dnevu, ta trenutek, torej danes je 11.8. in se poskusi ne obremenjevati s tem, kako bo v šoli septembra. Razmisli, kaj rada počneš in kaj bi lahko počela danes, da bi ti bilo fino.

Verjamem, da se ti zdi, da te nihče ne mara. Ampak vedi, da si ok takšna kot si. Naj tvoj občutek samozavesti in tega, da si ok, ne bo odvisen od mnenj in zafrkavanja drugih ljudi. Poglej, ljudje smo si med seboj različni. Nekateri so suhi, nekateri so močnejši, nekaterim gredo športi dobro od rok, drugi so boljši glasbeniki. Nekateri radi berejo knjige, nekateri se najraje družijo s prijatelji. Nekaterim gre dobro v šoli, nekaterim gre slabše. Nekomu gre dobro od rok matematika, angleščina pa ne. Nekomu pa gre dobro od rok ravno angleščina. Napisala sem le nekaj primerov. Zelo smo si različni med seboj in to je ok. Ljudje pa radi pri nas opazijo tisto, kar nam ne gre od rok in se posmehujejo, to omenjajo, poudarjajo. Zavedaj se, da si ok takšna kot si in poskusi ne poslušati njihovih komentarjev. To je NJIHOVO mnenje. To nisi ti. To ONI menijo o tebi. Pomembno pa je, kdo si ti in kaj TI meniš o sebi. Dobro je, če to ni odvisno od drugih ljudi.

Da pa bi ti lahko povedala še kaj več, bi me zanimalo koliko si stara? Pojavilo se mi je tudi vprašanje, ali imaš kakšno odraslo osebo, mogoče kakšnega sorodnika, kateremu se lahko zaupaš? Jaz menim, da bi bilo zelo, zelo dobro in zelo potrebno, da bi o tem, kar si napisala tukaj, povedala še komu. Ne vem, kako si povezana z družino, ali bi lahko to povedala staršem? Lahko bi povedala, da si žalostna, da imaš občutek, da te ne marajo, da te je strah šole... Resnično te spodbujam, da o tem, kako se počutiš spregovoriš.

Želim ti vse dobro,
Pia Robida, mag. psih.
Gost

Re: Nikomur nisen všeč taka kot sem

ObjavaNapisal Gost » 15 Avg 2017 10:22

Hval ti. Stara sem 12 in sem se že zaupala mi poveš kako hitro zgubiti kilograme in kako ignorirati sošolc
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nikomur nisen všeč taka kot sem

Uredništvo » 21 Avg 2017 14:35

Odgovor svetovalke
________________

Ponovno pozdravljena!

Hvala, da si mi odgovorila. Praviš, da si se že zaupala nekomu. To je super! Bravo! Če ti je to kaj pomagalo, predlagam, da se tej isti osebi zaupaš še večkrat kadar ti bo hudo in ti bo mogoče stala ob strani, te podpirala, ti pomagala. Upam, da ti je bilo kaj lažje.

Kilogrami se izgubljajo s povečano telesno aktivnostjo in zdravo prehrano. Imaš rada kakšen šport? Če ga imaš, potem ga počni čim večkrat, da pridobiš na telesni kondiciji in lahko tako tudi izgubiš kilograme. Ob tem pa je pomembna tudi zdrava prehrana, torej izogibanje sladkarijam... Kar pa se tiče preostale zdrave prehrane, pa je dobro, da se posvetuješ s starši, oziroma tistimi, ki ti pripravljajo obroke in lahko skupaj načrtujete, kako bi lahko zdravo jedla. Bolj pomembno kakor izgled pa je, da se ti počutiš dobro in imaš telesno kondicijo!

Sprašuješ pa tudi, kako ignorirati sošolce... Lahko poskusiš pri sebi prepoznati tiste stvari, ki so ti na sebi všeč, kar imaš rada. Če imamo radi sami sebe in se zavedamo, da smo ok, četudi nam kaj ne gre od rok, potem nas tudi komentarji drugih ljudi lahko manj prizadenejo in jih lažje ignoriramo. To je njihovo mnenje, s katerim se tebi ni potrebno ukvarjati in ga ne rabiš poslušati. Lahko jih ignoriraš, jih ne poslušaš, se ne odzivaš na njihove komentarje.

Vse dobro,
Pia Robida, mag. psih.