Prijatelj

Vprašanja na tosemjaz.net.
Friendly ghost

Prijatelj

ObjavaNapisal Friendly ghost » 03 Avg 2017 02:40

Zdravo!
Okay...torej js mam tak problem: poznam enega fanta (v nadaljevanju Prijatelj 1) že 1 leto in smo se ful zbližal med tem enim letom, spoznala sva se pa preko skupnega prijatelja (v nadaljevanju Prijatelj 2). Bom že vnaprej povedla: ne privlači me in jaz tudi njega ne, ker sva o tem že govorila. Okay, naprej...zdaj pa se je vse zrušlo med Prijateljem 2 in mano in sva ostala samo jaz in Prijatelj 1. Kmalu sva se začela tudi midva kregat, skrivat stvari en pred drugim, zaupanje je upadlo in use je šlo po gobe. Prejšnji teden sem mu tudi rekla da rabim plac, ker ne morm več tk naprej, da se sprašujem kk je med nama in se je strinjal, v bistvu je tudi on prvi predlagal, da si vzamem plac. Med tem kreganjem sem se tudi počutla izdano in kot da sem vsega js kriva. Klical me je lažnjivka in ni mi verjel, karkoli sm mu povedla. Uglavnem, jaz sem se umaknila zarad njegove pasivne-agresivnosti in mojega straha, da je še moj prijatelj samo zaradi tega, ker me Prijatelj 2 še vedno hoče nadzorovat, tako kot me je prej...še vedno me je tega strah ampak se mi zdi da tud če bi ga uprašala, mi Prijatelj 1 ne bi povedal resnice...ker je z Prijateljem 2 najboljši prijatelj že vsaj 10 let in newm zakj bi meni bolj zaupal kot pa njemu...
Imela sva kar nekaj dni tišine, nič pogovarjanja, nobenih stikov. Dokler se ni vse razpadlo z Prijateljem 2, sva se pogovarjala dobesedno vsak dan, hecala, smejala, zaupala, po tem incidentu pa skoraj nič, če je blo 3x/4x na teden je blo velik...
In DANES, mi je pa napisal, da noče držat zamer, ker se mu zdi "dolgočasno" (karkoli že to pomeni v njegovem slovarju). In potem je pogovor tekel tako, kot da se nikol ni nč zgodlo...In glede na to, da se je tk obnašal čudno do mene in js do njega na koncu...bi rada slišala opravičilo od njega, jaz sem se opravičla večkrt, iz njega pa zelo redkokdaj pride opravičilo. Poleg tega pa tud newm če naj ga sploh spustim nazaj v moje življenje kr sm še zmerj skeptična glede usega...newm kj nj naredim, kr vem da bi se rada pogovorla z njim ampak newm niti kk naj začnem ali pa kaj naj mu povem, kr ne mislim met 50% prijatelja, kr se zavedam, da je prijateljstvo two way street. Js sm pripravljena na mesto postavit stvari, ne mislm pa bit edina spet, ki ji je nekaj do nekoga...sam nasvet rabim če naj ga sploh spustim nazaj v svoje življenje al naj potegnem črto in kaj naj mu rečem v obeh primerih. Seveda ga pogrešam ampak to je spet tista dilema, ko nekoga zgubiš in se na koncu sprijazniš da je blo to najboljše za oba, ampak na začetku hočš to osebo nazaj....js newm kk naj se prav odločim. Hvala za pomoč :))
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijatelj

Uredništvo » 08 Avg 2017 14:16

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena!

Hvala, da si se obrnila na nas s tvojim vprašanjem. Če te prav razumem imaš težave v prijateljstvu s "prijateljem 1". Sprašuješ se, ali bi se še trudila za vajin odnos, ali bi ta odnos z njim prekinila. Praviš, da ga pogrešaš, praviš pa tudi, da te je strah zaradi tvojih pomislekov, kaj je njegov motiv za prijateljstvo, saj meniš, da ti ne bi povedal resnice. Dvomiš tudi, da bi se on potrudil za vajino prijateljstvo tako kot ti. Razmišljaš tudi, ali bi se z njim o tem pogovorila, a ne veš kako to storiti.

Naj ti povem, da razumem tvoje pomisleke in dilemo glede nastale težave. Sprašuješ, kaj storiti in kako to narediti. Jaz ti ne morem podati točnega odgovora kaj naredi s tem odnosom. Ta odločitev je le tvoja. Vidim pa, da si veliko razmišljala o tem odnosu, prepoznala si tudi svoje strahove in želje, kar je zelo dobro.

Ena možnost je, da se s tem prijateljem pogovoriš o svoji dilemi. Že sama si izrazila željo, da bi se z njim o tem pogovorila. To je v odnosih zelo dobro, saj je za pristen odnos potrebna komunikacija o odnosu, o dogajanju v odnosu, o čustvih in potrebah v odnosu. Praviš pa, da ne veš, kaj bi povedala. Ugotovila si že, da si od njega želiš slišati opravičilo. To mu lahko poveš. Tudi njega lahko spodbudiš, da on s teboj deli, kaj on misli o vajinem odnosu. Praviš, da ne razumeš, kaj v njegovem slovarju pomeni "dolgočasno". To ga lahko vprašaš, torej kaj mu to pomeni. In kljub temu da te je strah, da ti ne bo povedal resnice glede motiva, zakaj se s teboj druži, ga lahko o tem vseeno vprašaš. Poveš mu lahko tudi, da te je strah, da ti ne bo povedal resnice. Tako boš dobila odgovor glede tega, ali se je tudi on pripravljen potruditi za prijateljstvo, saj praviš, da ne želiš, da bi se trudila le ti.

Jaz prav tako ne vem kako prizadeto si se ti počutila v vajinem prijateljstvu do sedaj, saj praviš, da si se počutila izdano med kreganjem. Tudi odločitev, da z odnosom zaključiš, je ok. Z nekaterimi ljudmi se naše poti razidejo, z njimi prekinemo odnos, odnosa ne zmoremo več in to je ok.

Včasih pa je dobro tudi, da si vzamemo prostor in čas za premislek. Se odmaknemo iz odnosa in si vzamemo čas zase. Takrat lahko marsikaj ugotovimo, začutimo, kar nam lahko potem pomaga pri odločitvi. To praviš, da si tudi že storila, torej si si vzela svoj prostor. Mogoče lahko premisliš, kaj si v tem času ugotovila in ali bi potrebovala še nekaj prostora in časa.

Povem pa ti lahko še, da v vajin odnos ni potrebno vložiti vseh tvojih 100% truda in energije, če te je strah in imaš glede tega dvome. Tudi ti se lahko najprej z njim o svojih občutkih ter pomislekih pogovoriš in se nato odločiš kako in kaj naprej, torej ali bi se še trudila za vajin odnos. Sledi svojim občutkom, željam in mislim.

Želim ti vse dobro,

Pia Robida, mag. psih.