Oče

Vprašanja na tosemjaz.net.
Baby James

Oče

ObjavaNapisal Baby James » 25 Jul 2017 00:32

Pozdrav.
Jaz pogrešam svojega očeta pa to. Pogrešam z njim stike. Pač čeprav moj oče živi v isti hiši, ga bolj malo vidim, saj veliko dela. Dobro, zdaj med poletjem, ko ima dopust, ga malo več vidim, ampak vseeno. Pač pogrešam druženje z njim. Pa pravi, da nikoli nič ne naredim prav, da iz mene ne bo nič, da sem nerodna ... Nikoli ne dobim kakšnih komplimentov. Njegovi komplimenti pa mi veliko pomenijo. Občutek imam, da me ne ne vem ... toliko ceni ali kaj. Kaj lahko naredim?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Oče

Uredništvo » 26 Jul 2017 09:32

Odgovor svetovalke
________________

Draga mladenka!

Kar precej strokovnjakov je prepričanih, da otrok za svoj razvoj nujno potrebuje mamo in očeta. Mamo, ki ljubi brezpogojno - ne glede na to, kakšen je otrok. Oče za razliko od mame, ne ljubi otroka nič manj, toda njegova ljubezen je pogojna. Če boš naredil to in to, če boš takšen in takšen, ker boš potem to nujno potreboval v življenju, boš dobil mojo pozornost in ljubezen. Verjetno je omenjnei model nujen za to, da otrok odraste in se je sposoben spoprijeti z življenjem, ki ni vedno lahko, je pa lepo.

Verjamem, da pogrešaš očeta, še posebej ker veliko dela. Mimogrede - ali si se kdaj vprašala, kako bi živeli, če oče ne bi toliko delal in skrbel za vas? Ali si se vprašala, koliko in kako lahko*ti *pripomoreš k temu, da bi morda bilo življenje doma lepše? Tudi s vsakdanjimi opravili v hiši. Poskusi....Morda boš potem pridobila njegovo pozornost in tudi zasluženo pohvao. Mogoče ne prvič, ne drugič, tretjič pa zagotovo.

Žal nam v življenju ni nič podarjeno. Prej ko to spoznamo, lažje bo. Za svoje življenje smo, ko odrastemo odgovorni sami. Na to pa nas, tako ali drugače, pripravijo starši. Morda bi bil lahko tvoj oče bolj pozoren do tebe, toda lahko mi verjameš, da tega preprosto ne zna ali pa ne zmore. Vendar te zaradi tega nima nič manj rad. Bodi ti tista, ki se mu boš približala. Poskusi. Upam, da ti bo uspelo. Povej mu, koliko ti pomeni njegova pohvala za delo, ki si ga opravila. Seveda pa je pogoj, da to delo opraviš.

Lepo te pozdravljam!
mag. Maja Krajnc
Baby James

Re: Oče

ObjavaNapisal Baby James » 07 Avg 2017 02:20

Pozdrav.
Ne vem, moj oče pravi, da zdaj, ko sem polnoletna je za kakšno vzgojo že prepozno in da takšno kot so me vzgojili, pač da takšna bom, nesposobna. Tudi rekel mi je enkrat, da izgleda, da fakultete nisem sposobna narediti, ipd. Pač, ne ukvarja (ne da se mu, noče, ne vem) se nekaj z mano in to. Saj vem, da me ima vsaj malo rad, ampak misli, da sem ena zguba, da izgleda, da z mano ne bo nič v življenju, ne da mi nekih komplimentov, itd.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Oče

Uredništvo » 10 Avg 2017 08:27

Pozdravljena,
o vsem tem sem že odgovarjala v prejšnjem pismu.

Lepo bodi,
mag. Maja Krajnc