Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

Vprašanja na tosemjaz.net.
Baby James

Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

ObjavaNapisal Baby James » 24 Apr 2017 15:29

Pozdrav.
Stara sem 18. let in nimam nekih prijateljev. Saj recimo imam družbo, s katero grem po šoli na kavo, kaj več pa ne. Recimo družbe s katero bi šla žurat nimam. Tako, da kadar grem ven, recimo na večerjo, v gledališče, grem večinoma s starši. Saj mi ni problem hoditi s starši, rada grem in me pri svojih letih ni prav nič sram tega, da grem kam s starši, še vesela sem dejstva, da me pri mojih letih povabijo s sabo. Ampak, rada bi pa imela kakšno družbo tudi.
Stvar je tudi v tem, da sem izgubila svojo najboljšo prijateljico in tudi nek fant me je zelo prizadel. Prijateljica mi je rekla kar nekaj zelo ostrih besed, da kako je konec med nama, da me je lahko sram same sebe, da ve, kako grozna oseba sem v resnici, da me nihče ne bo maral, da me bodo vsi zavračali in se me sramovali. Pač tega mi ni rekel nek neznanec, ampak moja najboljša prijateljica, ki me dobro pozna in me zelo boli, ker so stvari resnične. Tudi fant me je zavrnil, da kako sem grda, da naj se kar pogledam samo sebe, kako med nama ne bo nikoli nič ... Tako, da posledično imam zelo slabo samopodobo, mislim, da iz mene ne bo nikoli nič, tudi v šoli pri ocenjevanju znanja in pri učenju sem posledčno nesamozavestna in tako dosegam slabše rezultate, kot bi jih lahko.
Tudi, ko me je neka skupina povabila s sabo ven, sem jih zavrnila, saj se pač bojim, da bi ugotovili kdo v resnici sem in bi me posledično zavračali. Pač pri ljudeh se držim na neki čustveni distanci od ljudi in ne dovolim, da bi me bolj podrobno spoznali in se mi približali, saj bi potem ugotovili kdo v resnici sem in bi me zavračali.
V živo se o tem nimam z nikomer pogovoriti, s starši se ne morem, z vrstniki tudi ne, poleg tega pa se zelo bojim, da če bi se nekomu odprla, bi me zavračal, se mi posmehoval, da sem nora, neumna, da me starši niso pravilno vzgojili ...
Pa prosim za hiter odziv, saj me problem že kar nekaj časa muči.
psyche
Objave: 19
Pridružen: 09 Jul 2015 10:25

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

ObjavaNapisal psyche » 02 Maj 2017 13:25

Pozdravljena!

Tokrat bom nekoliko kratek :)

Praviš, da nimaš družbe, s katero bi šla na žur. Kaj pa prijatelji s katerimi hodiš na kavo? Lahko jim malo namigneš, da bi rada šla ven in jih vprašaš kam zahajajo. Morda bi bili veseli tvoje družbe, vendar te ne povabijo, ker mislijo da nisi za žure. Lahko pa si tudi ti pobudnica in predlagaš, da greste v petek skupaj na pijačo :)

Glede nizke samozavesti zaradi prijateljice in bivšega je pa takole. Ko smo ljudje na nekoga jezni, želimo ponavadi to osebo prizadeti. Nekateri fizično, drugi z besedami. Nisi opisala, zakaj točno si se razšla s prijateljico in fantom, vendar sklepam, da sta bila v trenutku, ko sta izrekla žaljivke, jezna. Zavedati se moraš, da te stvari niso resnične, izrečene so bile z namenom, da te prizadenejo. Ne poznam te osebno, ampak verjamem, da si po srcu dobra oseba, da si lepa, da nisi ne nora in ne neumna in da te tako vidijo tudi drugi ljudje. Zato se nikar ne boj spustiti prijateljev bližje k sebi! Ko boš ugotovila, da te tudi drugi ljudje vidijo v pozitivni luči in da jim nekaj pomeniš, se bo izboljšala tudi tvoja samozavest.

Upam, da čim prej najdeš rešitev na tvoje probleme! Predlagam ti tudi, da se o stvareh pogovoriš s starši, če imaš občutek, da se jim lahko zaupaš. Lahko pa pišeš tudi na forum :)

Lep pozdrav,
Psyche
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

Uredništvo » 03 Maj 2017 09:09

Odgovor svetovalke
________________

Draga mladenka!

Priznam, kar malo me je presunilo tvoje pismo. Predvsem zaradi tega, ker se življenja bojiš. Bojiš se, kaj bodo rekli drugi, bojiš se, da te bodo prizadeli, bojiš se, da si v resnici takšna, kot je dejala prijateljica in "nek" fant, ki ima več kot očitno probleme sam s seboj. Strah pa je nabolj razdiralno čustvo in hkrati v 99% popolnoma neutemeljen.

Ali resnično veš, kaj in kdo si??? Mislim, da ne. Potrebuješ nekoga, ki ti bo pomagal odgrniti zaveso, za katero se skriva prava ti. Skriva se človek z veliko dobrimi lastnostmi, ki jih pa trenutno ne vidiš.
Verjetno veš, da je vsak izmed na enkratno, neponovljivo, unikatno bitje. Zato je popolnoma brez smisla, da se primerjamo z drugimi - modnimi ideali, itd. Res je. Določeni ljudje so nam lahko za vzor, toda pri tem ne smemo pozabiti, da so tudi oni samo ljudje, ki imajo poleg dobrih tudi manj dobre lastnosti. Skratka - nihče ni popoln. In prav zaradi tega ni nihče poklican, ali upravičen drugega žaliti in poniževati.

Ne vem, kaj ti je rekla tvoja "prijateljica" (kot vidiš sem dala besedo prijateljica v narekovaj, ker ne verjamem, da je resnični prijatelj lahko žaljiv. Kritičen da, ne pa žaljiv. In kaj pomeni kritičen? To, da poleg negativnih lastnosti, vidimo tudi pozitivne in le- te skušamo razvijati.) toda vprašaj se, ali je bila to res prijateljica. Ali je bil
vajin odnos enkopraven, ali ne? Morda si se ti uprla temu, da bi bila nenehno v podrejenem položaju? Ne vem. Kot sem že omenila, bi bil potreben pogovor v živo. Če si morda iz Celja, ali njegove okolice, pokliči na številko 031 778 772 (Svetovalnica Tu smo zate) in se dogovori za pogovor s svetovalko.

Prosim te, da mi v naslednjem pismu napišeš vsaj 5 dobrih lastnosti, ki jih imaš. Napiši mi, kje se vidiš čez 1 leto, 5, 10, 20 let? Napiši mi, kateri so tvoji hobiji, v katerih stvareh resnično uživaš in se najdeš?

Morda bi za začetek bilo dovolj, da se vprašaš, kaj je tisto, kar lahko ti ponudiš svetu, življenju. Skratka drugim. Bodisi domačim, hišnim ljubljenčkom in ljudem (morda sošolcem), ki bi tvojo pomoč potrebovali.
Razmisli.

Če ne želiš pisati na forumu, mi lahko pišeš na: [email protected]

Ne glede na to, ali bova ostali v stiku ali ne, ti želim, da čimprej najdeš v sebi lastnosti, dejanja na katere si lahko *upravičeno* ponosna.

Prav lepo te pozdravljam!

mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja

p.s.

Pa še nekaj. Toplo ti priporočam knjigo: Robert Sharma: Menih, ki je
prodal svojega ferrarija.
Baby James

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

ObjavaNapisal Baby James » 04 Maj 2017 01:20

Pozdrav. Ljudje, s katerimi hodim na kavo, na kavo povabijo skoraj vsakega, ki se jim želi pridružiti, na žure pa večinoma povabijo samo svoje dobre prijatelje in ne vabijo kar kogarkoli. Morda pa bi jim lahko kdaj rekla, da me vseeno povabijo s sabo. Kot sem pa napisala, enkrat me je že ena skupinica povabila z njimi na žur, pa sem odklonila, ker sem se bala, da bi me pobliže spoznali. Morda pa bi jim ponovno rekla, če lahko, če ni že prepozno. S fantom pa nisva bila prav skupaj, sva bila samo prijatelja in sva se včasih poljubljala. Oba s prijateljico sta navedla podoben razlog, da mi ne moreta več pomagati, da me s takšnim načinom ne bo nihče želel imeti, da z mano, da ko bodo izvedeli kakšna sem v resnici, se me bodo izogibali, da me je lahko sram, da ne zmoreta biti več prijatelja, ali spremenim svoj odnos, ali pa smo končali. Po mojem je bila prijateljica prava prijateljica, saj je rekla, da mi je skušala pomagati, pa mi ne more več, itd. Verjamem, da sem na površini precej ljudem simpatična, ampak če bi me bolje spoznali, ne bi več tako mislili. Tako, da se bojim spustiti ljudi, da bi me bolje spoznali, čustveno blizu, saj se bojim, da če bi me bolje spoznali, bi me takšno zavračali. Če se mi je pa to že zgodilo ... S starši se pa tudi ne morem pogovoriti, saj menijo, da nič ne delam, zato me tudi za nič ne morejo pohvaliti, mi dati komplimenta, itd. In me tako večino samo kritizirajo.
Zakaj pa se vam zdi, da potrebujem pogovor v živo? Ne, nisem iz Celja in njegove okolice. Vsaj 5 dobrih lastnosti, ki jih imam? Hm, ne vem. Vem, da jih imam, samo trenutno jih ne znam našteti. Samo sebe se čez nekaj let vidim na fakulteti, ki sem jo sama izbrala in se šolam za poklic, ki bo moje poslanstvo. V prostem času rada pojem, športam, fotografiram, če imam čas tudi rada preberem kakšno dobro knjigo. Mislim, da sama pri sebi vem, kdo sem, samo tega drugim ne pokažem.
psyche
Objave: 19
Pridružen: 09 Jul 2015 10:25

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

ObjavaNapisal psyche » 05 Maj 2017 11:19

Pozdravljena!

Po tvojem pisanju sem dobil občutek, da je v tebi nekaj (misli, čustva, lastnosti), na kar nisi ponosna. Nekaj, zaradi česar te je strah navezati tesne stike s prijatelji in fanti, saj se bojiš zavrnitve. Ne pravim, da to kar opisuješ tudi obstaja. Včasih vidimo na sebi neko negativno lastnost, ki pa je v resnici sploh ni. Pogosto smo namreč preveč kritični do sebe. To, da ti je prijateljica skušala "pomagati" še ne pomeni, da je bila tvoja prava prijateljica. Si jo za pomoč prosila? Si pomoč sploh potrebovala? To, da skušamo svoje prijatelje spremeniti glede na to, kaj ustreza nam, namreč nikakor ne pomeni, da jim pomagamo.

Edini nasvet, ki ti ga lahko dam na tem mestu je, da se sprejmeš takšno kot si. Ljudje imamo v sebi veliko moč, da odločamo o svojem življenju. Če ugotovimo, da je v nas neka nesprejemljiva želja, se lahko odločimo, da je ne bomo skušali izpolniti. Če ugotovimo, da imamo neko negativno lastnost, jo lahko skušamo izboljšati. Prvi korak na poti do kontrole nad samim seboj pa je, da se sprejmemo takšne kot smo. Običajno pa rabimo pri tem le nekaj podpore. Mislim da bi ta koristila tudi tebi :) Lahko jo poiščeš tukaj na forumu, še bolje pa bi bilo, da bi se sestala s svetovalcem, ki se bo s tabo pogovarjal v živo. Več informacij glede tega boš zagotovo dobila iz uredništva.

In še to - praviš, da pri sebi veš kdo si. To je super lastnost :) Mnogo mladostnikov pri tvoji (pravzaprav najini) starosti, ne ve, kdo točno so in kaj želijo početi v življenju. Bodi ponosna na svojo identiteto in jo pokaži drugim. Prave prijatelje boš lahko spoznala le, če boš v odnosih odkrita in pristna!

Lep pozdrav,
psyche
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

Uredništvo » 09 Maj 2017 12:21

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka!

Zakaj mi nisi mogla našteti vsaj 5 tvojih dobrih lastnosti? Preprosto, ker jih ne vidiš, ker o njih ne razmišljaš. Vidiš samo tiste, ki so slabe. Poskušaj spremeniti vidik svojega gledanja in videla boš, da vse res ni tako črno.

Veš, že stari ljudje so vedeli, da če žečiš biti všeč vsem, ne boš nikomur. Zavedaj se, da se bo vedno našel nekdo, ki mu pač ne boš pri srcu. Tako je pač in z vzemi to v zakup. Zato bodi v družbi to, kar si, toda trudi se izboljašti tiste stvari, ki te pri tebi motijo. Predvsem tebe. Človek je učljivo bitje in učimo se vse življenje.

S pogovorom v živo, bi lahko bolje razčistili ozadje tvojega težjega vključevanja v družbo.

Zakaj starši menijo, da nič ne delaš? In zakaj se bojiš odpreti ljudem? Vidiš, tega ne vem in zato ti kaj več, kot sem ti napisala ne morem povedati. Če se mi ne boš odprla, ti tudi ne bom zmogla svetovati. Nisi mi napisala, katero fakulteto si si izbrala in kakšen bo tvoj poklic, ki ga jemlješ kot poslanstvo? Morda pa bi bilo dobro, da se že zdaj začneš bolj poglabljati v tematiko, ki bo tvoja življenjska preokupacija....? S tem boš zapolnila trenutno praznino in se naučila stvari, ki jih boš potrebovala. Hkrati pa bodo lahko nova osvojena znanja predmet pogovorov s sovrstniki. Tudi ob kavi ali pa kjerkoli.

Če misliš, da bi ti morda še lahko kako pomagala, mi piši.

Prisrrčno te pozdravljam in želim vse dobro!

mag. Maja Krajnc
Baby James

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

ObjavaNapisal Baby James » 10 Maj 2017 00:20

Pozdrav. Morda se bojim odpreti ljudem zato, ker ljubezen nikoli ni brezpogojna, ampak je vedno zanjo nek pogoj. Tudi nobena družba v zgodovini človeštva ni posameznika sprejemala brezpogojno, ampak so bili vedno neki pogoji, pravila, omejitve, norme. In mene so vrstniki pač zavračali na podlagi tega, da določene moje lastnosti pač niso sprejemljive, zato me ne morejo sprejeti medse, imeti radi. Tudi moja prijateljica (in fant) je rekla ravno to, da mi je skušala pomagati, da bi določene nesprejemljive lastnosti spremenila, pa jih nisem, zaradi teh nesprejemljivih lastnosti pa ne moreva biti prijateljici. Ker, da pač neke meje pri ljubezni vsekakor obstajajo. Zavedam se, da ni mogoče, da bi bil vsem všeč in tega niti ne poskušam doseči. Pač, bojim se biti to, kar sem, ker se bojim, da bi me ljudje zavračali. Na fakulteto sem se sicer prijavila, ne vem pa, ali bom sprejeta, ker je omejitev vpisa.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

Uredništvo » 12 Maj 2017 12:14

Odgovor svetovalke
_________________

Draga mladenka!

Ali si ti zadovoljna z lastnostmi, ki jih imaš? Če nisi, jih poskušaj odpraviti oz. spremeniti. Nikar ne reci, da se ne da. Kar smo se naučili, se lahko tudi odučimo. Ni lahko, toda če si to resnično želiš, se potrudi.

Katere pogoje pa ti postavljaš za ljubezen?
Ljudje smo družbena bitja in potrebujemo soljudi. Tako ali drugače. Toda brez določene stopnje prilaganja pač ne gre. Zato se še enkrat vprašaj. Ali sem zadovoljna z lastnostmi, ki jih imam?

Ljudje se nenehno učimo, spreminjamo in nekateri skušamo s svojimi dejanji tudi polepšati drugim trenutke v katerih smo skupaj. Poskusi.
Morda pa ti le uspe spremeniti nekatere tvoje življenjske navade, ki so moteče predvsem zate.

Želim ti, da boš sprejeta na faks na katerega si želiš (glej, tudi meni nisi zaupala, kateri faks je to. Kako naj si po tvojem razlagam to nezaupanje? In podobno se verjetno sprašujejo tudi drugi)

in vse dobro!
mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja
psyche
Objave: 19
Pridružen: 09 Jul 2015 10:25

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

ObjavaNapisal psyche » 14 Maj 2017 21:39

Pozdravljena!

Ljubezen morda res ni brezpogojna, je pa res, da različni ljudje ljubimo različno. Lastnosti, ki v eni družbi veljajo za nesprejemljive in nezaželene, so lahko v drugi družbi močno cenjene. Podobno velja tudi za vrstniške skupine. Če vrstniki zavračajo nekatere tvoje lastnosti, to še ne pomeni, da so te lastnosti nujno slabe. Morda je zgolj čas, da si poiščeš drugo skupino prijateljev.

Moje vprašanje je zato podobno vprašanju svetovalke: Se resnično želiš spremeniti? Ali meniš, da obstajajo ljudje, ki bi te ljubili (bili tvoji prijatelji) kljub tvoji drugačnosti?

Glede na to, da nisi zaupala, za katere lastnosti gre, ti težko podam kakšen konkreten nasvet glede iskanja prijateljev ali prilagajanja vrstnikom. Seveda pa te popolnoma razumem - gre za osebne zadeve, ki jih je neprijetno razkriti javno, na forumu.

Če potrebuješ prijatelja, ki ti bo prisluhnil, ti predlagam, da me kontaktiraš osebno. Z veseljem se bom pogovoril s teboj :)

Tudi jaz ti želim, da boš sprejeta na izbrani faks!

Lep pozdrav,
psyche
Baby James

Re: Prizadeta, nimam prijateljev in slaba samopodoba

ObjavaNapisal Baby James » 15 Maj 2017 00:49

Pozdrav. Prijavila sem se na psihologijo (ni nobena skrivnost) :-)
S svojimi lastnostmi sem večinoma zadovoljna, lahko bi bilo sicer še boljše, ker pač vsak ima določene lastnosti, ki mu niso ravno v ponos.
Prijateljica je rekla, da pač ljubezen ni nikoli brezpogojna, ampak ima vedno nek pogoj, neka pravila. Da če tega pogoja, teh pravil se ne upošteva, potem se pač odnos konča. In, da mi pač mora postavljati omejitve in pravila, ker v vsaki družbi so omejitve, norme in pravila, ki jih mora vsak upoštevati. Ker, če jih ne upošteva, je to potem enostavno nesprejemljivo in te ljudje zaradi tega zavračajo. In, da jaz pač sem nesprejemljiva zanjo, takšna kot sem. To me je pač zelo prizadelo.
Pri drugih ljudeh si ne upam biti to, kar sem, ker so me že tolikokrat zavračali zaradi tega, kdo v resnici sem. Tako, da potem sem pri ljudeh vljudna in zadržana, saj takšne ljudi običajno dobro sprejemajo. Takšna kot sem, si pa ne upam pokazati, me je strah zaupati ljudem svoje misli, dejanja, čustva, ker se bojim, da bi me zaradi tega zavračali kot nesprejemljivo. Čeprav si zelo želim, da bi lahko z nekom imela takšen odnos, da bi bila kdor sem v resnici in da bi to nekomu bilo všeč.