Znaki prve menstruacije

Vprašanja na tosemjaz.net.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Znaki prve menstruacije

Uredništvo » 12 Feb 2018 14:35

Odgovor svetovalke
_________________

Folikel je s tekočino napolnjen prostor v katerem zraste jajčna celica, ki se sprosti ob ovulaciji. Od ovulacije do menstruacije praviloma mine 14 dni, rast folikla pa je lahko različno dolga. Prisotnost folikla še ne pomeni nujno ovulacije, včasih se ta ne zgodi. Če si še zelo mlada in še nisi imela menstruacije, ni nujno, da bo ta prišla že kar takoj čez 14 dni. Na žalost ne morem nič bolj natančno napovedati kdaj bo do menstruacije prišlo.

Bolečine v spodnjem delu trebuha niso nujno povezane z jajčniki, v tem prostoru so še mehur in črevesje, lahko pa so bolečine povezane z mišicami in sklepi.

Lep pozdrav,
Edita Arh, dr.med.,
specialistka ginekologije in porodništva
ŽELIMENSTRUACIJO188
Objave: 6
Pridružen: 12 Jan 2018 19:05

Re: Znaki prve menstruacije

ObjavaNapisal ŽELIMENSTRUACIJO188 » 21 Feb 2018 21:27

Pozdravljeni!

Zanima me, kakšna je razlika med cisto in foliklom na jajčniku? Od očeta sestrična je zdravnica in sem jo vprašala glede tega in ko me je vprašala če sem že dobila menstruacijo, sem odgovorila da je še nisem nikoli dobila (imam 13 let). Nato je rekla, da je to cista in ni folikel. Ali je res to možno? Da to ni folikel, ker še nimam menstruacije? Res je, da me včasih zaboli tam kjer naj bi ležal levi jajčnik. Zanimalo jo je tudi, če me kaj boli in rekla sem ja, da me včasih zaboli. Rekla je, da to zato ker se cista veča. Moje glavno vprašanje pa je sledeče. Ali je možno, da od ciste dobiš menstruacijo, kot na primer od folikla ali ne? Zanima pa me še zakaj se cista pojavi. Kaj to pomeni?
Lepo Vas pozdravljam.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Znaki prve menstruacije

Uredništvo » 22 Feb 2018 14:31

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

razlika med cisto in foliklom je v velikosti- folikli so manjši od cist. Folikli so odraz normalnega delovanja jajčnikov in vsak mesec se en folikel pod vplivom hormonov poveča, nato poči in sprosti jajčno celico, nato v cca. 2 tednih nastopi menstruacija. Najverjetneje se pri tebi dogajajo ravno te opisane spremembe in boš verjetno kmalu dobila menstruacijo.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije